Index Vakbarát Hírportál

Kihalás szélén az orrszarvúak

2009. július 10., péntek 10:44

Az Afrikában és Ázsiában élő orrszarvúakat a kihalás fenyegeti, derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) közös jelentéséből.

Ázsiai bűnözőcsoportok miatt van bajban az orrszarvú, hangzott el egy genfi találkozón, amelyen a veszélyeztetett élőlények nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) betartásáról tanácskoztak.

"Az orrszarvúak helyzete kétségbeejtő" - mondta Susan Lieberman, a svájci székhelyű WWF illetékese. Míg 2000 és 2005 között havonta három orrszarvút gyilkoltak le Afrikában az állatok 18 ezres populációjából, addig mára csak Dél-Afrikában és Zimbabwében minden hónapban tizenkettőt ejtene el az orvvadászok. Az Indiában és Nepálban élő 2400 rinocérosz közül január óta legalább tizenhét állatot öltek meg.

Sok ázsiai országban a népi gyógyászat egyik alapanyagaként tekintenek a szarvakra és éppúgy felhasználják őket a különböző betegségek, mint az impotencia kezelésére, függetlenül attól, hogy a szakértők szerint semmilyen hatásuk sincsen.

Bár az orrszarvúak testrészeivel való kereskedelmet a CITES tiltja, a WWF szerint a mostani fellendülés az elmúlt évekhez képest a legrosszabb. Lieberman szerint itt az ideje, hogy a kormányok lecsapjanak a kereskedelemért felelős bűnözőkre, és támogasák a rinocéroszok élőhelyéül szolgáló országok erőfeszítéseit.

Rovatok