Index Vakbarát Hírportál

Restaurálták a holdraszállás felvételeit

2009. július 17., péntek 11:00 | aznap frissítve

A holdraszállás közeledő negyvenedik évfordulója alkalmából az amerikai űrkutatási hivatal bemutatta a történelmi pillanatot megörökítő restaurált videofelvételeket.

A NASA három évvel ezelőtt bejelentette, hogy elvesztek a holdraszállásról készült eredeti felvételek. A történelmi jelentőségű film a költségcsökkentés áldozata lett: a felvétel egyike volt annak a kétszázezer kazettának, amelyet letöröltek és újrahasznosítottak.

Az Apollo által közvetített filmet a tévében is leadták, és ezek a felvételek nem vesztek el. A csütörtökön nyilvánosság elé tárt filmeket a digitális felújítására specializálódott hollywoodi Lowry Digital nevű vállalat restaurálta. Ezek közt van a Neil Armstrong és Buzz Aldrin holdsétáját megörökítő három és fél órás felvétel is.

A teljes felvételt szeptemberben teszi elérhetővé a NASA. A felújított felvételek a NASA honlapján érhetők el, így bárki megtekintheti, hogy Armstrong és Aldrin miként tűzte ki az amerikai lobogót a Holdra.

Armstrong 1969. július 20-án írt történelmet a Hold felszínén tett lépéseivel. Az Apollo-11 küldetésének felvételei a bonyolult közvetítési technikák és a műszaki fejlettség akkori foka miatt rossz minőségűek voltak. A történelmi pillanatok ennek ellenére világszerte több millió nézőt vonzottak, a televíziózás addigi történetének legnézettebb bejelentkezése volt.

Rovatok