Index Vakbarát Hírportál

Óriási paca bukkant fel Alaszka partjainál

2009. július 20., hétfő 15:10 | aznap frissítve

Úgy néz ki, mint egy 20 kilométer hosszú tengeri kígyó, ami szurokból van - festették le az alaszkai tengerben lebegő objektumot a felfedezői. A tudósok szerint egy eddig ismeretlen algafaj állt össze sosem látott méretű pacává.

Vadászok vették észre először az Alaszka északi partján fekvő Wainwright városának közelében a Csukcs-tenger felszínén lebegő furcsa objektumot. A helyi környezetvédelmi hivatal, az Alaska Department of Environmental Conservation szakemberei helikopterrel kirepültek a tenger fölé, megvizsgálni a jelenséget, mintát is vettek belőle, és kielemezték. Elmondásuk szerint 12-15 mérföld (19-24 km) hosszan húzódik a tengeren a Nagy Alaszkai Paca (Great Blob of Alaska – ezt a becenevet kapta a sajtóban), és úgy néz ki, mint valami óriás tengeri kígyó. A sűrű, fekete massza jellegzetes, semmire nem hasonlító szagot áraszt.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint a jelenség nem olajfolt, ahogy először hitte mindenki. A masszát szerves anyag alkotja, a legnagyobb részét egy tengeri alga teszi ki. Ilyen algát viszont még senki nem látott az alaszkai kutatóintézetben, valószínűleg egy eddig ismeretlen új faj lehet, bár ezt még nem erősítették meg.

A tengeri algáktól nem szokatlan, hogy az algavirágzás (az algákkal szimbiózisban élő baktériumok féktelen elszaporodása) során nagyobb pacákká álljanak össze, de ilyen méretekről még nem hallottak a tudósok. Egyelőre tovább vizsgálják Blobot a biológusok, és próbálnak rájönni, hogyan jött létre, pontosan miből is áll, és mi fog vele történni.

Rovatok