Index Vakbarát Hírportál

Milliók utaztak napfogyatkozást nézni

2009. július 22., szerda 06:40

Százmilliók figyelték az elsötétedő eget szerdán Ázsia-szerte. A század leghosszabb teljes napfogyatkozása a távol-keleti turizmust is fellendítette.

A közép-európai idő szerint 2 óra 30 perckor kezdődő napfogyatkozás kétszázötven kilométer széles, tizenötezer kilométer hosszú sávban volt látható Bangladesben, Nepálban, Butánban, Mianmarban és a kínai Jangce menti nagyvárosokban, majd a Csendes-óceán térségében.

Az indiai szent város, Varanaszi útjain hosszú sorok kígyóztak, hogy az emberek megmártózzanak a Gangesz vizében. Férfiak, nők és gyermekek hindu himnuszokat énekelve gázoltak át a folyón, és imádkoztak a felhős égbolton felkelő naphoz.

A közép-kínai Vuhan iparváros töltésein tömegek gyűltek össze. „Amint a bekövetkezett a teljes napfogyatkozás, sajnos, a felhők miatt nem lehetett látni a napkoronát” – mondta Csen Csün (Zhen Jun), aki a napfogyatkozás alkalmából szabadnapot vett ki. Közép-Kínában több szerencsével jártak a kíváncsiak, mint a Sanghaj közelében fekvő tengerparti városokban, ahol a felhős ég és az eső helyenként teljesen eltakarta a napot.

2132-ig nem lesz ilyen hosszú

Haris Bhatt, a bangalori Indiai Asztrofizikai Intézet dékánja elmondta, hogy a XXI. század leghosszabb napfogyatkozása valóban fontos tudományos esemény volt, hiszen hosszú időtartama miatt bonyolult kísérleteket tett lehetővé a Nap kétmillió Celsius-fokot is elérő koronájával kapcsolatban.

A napfogyatkozás teljes időtartama 6 perc 39 másodperc volt a Csendes-óceán felett a NASA szerint. Legközelebb 2132-ben várható, hogy a Hold ilyen hosszú időre kitakarja a Napot. Indiában négy percig, Sanghajban öt percig tartott a jelenség.

Babonák és hagyományok

Indiaiak milliói vegyes érzelmekkel várták a jelenséget. Voltak, akik a napfogyatkozás idején a szent folyókban és tavakban fürödtek a jószerencsét várva. A csillagjósok szerint a természeti jelenség másoknak balszerencsét hoz. Sok várandós anya kérte az orvosát a szülés meggyorsítására vagy késleltetésére a komplikációk elkerülése érdekében. Indiában sok szülő nem engedte iskolába a gyermekét, mert a napfogyatkozás ideje egybeesett a reggelivel. és a hindu szokás szerint balszerencsés napfogyatkozás idején ételt készíteni.

Az ősi kínai kultúrában a napfogyatkozás természeti katasztrófákkal, vagy császári család tagjainak halálával kapcsolatos rossz ómen volt. Kínai illetékesek szerint nagy feladat volt meggyőzni a közvéleményt, hogy a városokban rendben fognak működni a szolgáltatások.

Az évszázad hatodik teljes napfogyatkozásának köszönhetően fellendült a turizmus a Távol-Keleten. A Cox és Kings utazási iroda charterjáratot bérelt, Újdelhiből repült 12,5 ezer méteres magasságban Bihar államba, a Nap felé eső 21 ülésre szóló jegyek 1200 euróért keltek el.

Rovatok