Index Vakbarát Hírportál

Csőrével hűti magát a tukán

2009. július 24., péntek 12:58 | aznap frissítve

Évszázadokon át agyaltak a tudósok azon, hogy miért olyan nagy a tukán csőre. Darwin a párosodásra, mások a zsákmányszerzésre és a gyümölcspréselésre gyanakodtak, de egy friss tanulmány egészen más magyarázatot talált a szerv túlzott méretére.

Egy kutatócsoport szerint a tukán csőre segítségével szabályozza a testhőmérsékletét. Infravörös kamerákkal figyelték meg, ahogy a madár átvezeti a fölösleges hőt a csőrébe, és hogy éjszaka miként óvja meg magát a kihűléstől.

A tukánnak van a testéhez képest a legnagyobb csőre, testhosszának körülbelül a harmadát teszi ki. Korábban többféle magyarázatot találtak csőr méretére. Charles Darwin azt gondolta, hogy a párválasztásban van szerepe, mások szerint a madár a csőre segítségével préseli ki gyümölcsök levét, míg egyes elméletek szerint a támadók elriasztását szolgálja a nagy csőr.

A kanadai Brock egyetem és a brazil Estadual Paulista egyetem tudósai folytatták a kutatást, és újabb magyarázatot találtak. A legnagyobb csőrű tukánfaj (Ramphastos toco) hőkamerás vizsgálatakor kiderült, hogy a külső hőmérséklet emelkedésekor a csőr gyorsan felmelegedett, lehűtötte a madár testét. Hűvösben azt tapasztalták, hogy a csőr kevésbé melegedett fel, tehát a madár szabályozni tudja a hőleadást, és meg tudja óvni magát a túlzott lehűléstől.

Más állatok is használják ezt a módszert, például az elefántok, a sivatagi egerek és a nyulak is nagy méretű fülekkel hűtik le magukat. A tukán csőre azonban különösen nagy a testéhez képest, neki van az állatvilág legnagyobb hőszabályzó rendszere.

A Science című tudományos lapban megjelent tanulmány azt ki kimutatta, hogy a tukánok rendkívül hatékonyan szabályozzák a testhőmérsékletüket: csőrük segítségével a testhő 100 százalékát is elvezethetik, de a csőrbe vezető vérerek lezárásával 5 százalékra is csökkenthetik a hőveszteséget.

Rovatok