Index Vakbarát Hírportál

A művészi kreativitást is serkenti a szkizofrénia egyik génje

2009. július 24., péntek 15:57

Összefüggés van a művészi kreativitás és a szkizofrénia között, állítja egy magyar orvos kutatása. Egy génmutáció áll a háttérben, és lehet, hogy az intelligencia is befolyásoló tényező.

Sok ismert művész szenvedett mentális zavaroktól, egy magyar kutató megtalálta az összefüggés okát. A pszichózis és szkizofrénia kialakulásának esélyét növelő génmutációnak a kreativitáshoz is köze van, állítja Kéri Szabolcs, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának munkatársa, akinek a kutatásáról a New Scientist című tudományos lap írt.

A felfedezés megmagyarázhatja, hogy a génmutáció miért nem tűnt el az evolúció során. Kéri az agyi fejlődésben szerepet játszó neuregulin-1 (NRG1) gént vizsgálta, amelyről korábbi kutatások kimutatták, hogy az egyik változata, polimorfizmusa növeli a szkizofrénia kialakulásának a veszélyét. Az NRG1 fehérje előállítását szabályozó DNS-láncban egyetlen betűnyi mutáció pszichózist és gyenge memóriát okozhat.

A kreativitásra gyakorolt hatás vizsgálatához Kéri kétszáz elismert kreatív önkéntes génjeit vizsgálta meg, és felmérte a kreativitásukat is. Akiknek a génjeiben a mutáció két másolata volt meg (a vizsgált alanyok 12 százaléka), jobban teljesítettek a teszteken, mint azok, akiknél csak egy másolat volt, vagy egyáltalán nem volt jelen a mutáció.

Egyelőre nem tudni, hogy az NRG1 miként befolyásolja a kreativitást. Kéri szerint a mutáció befolyásolja a hangulatot és viselkedést szabályozó agyterületet, a prefrontális kérget, a prefrontális lebeny működését, visszafoghatja a működését. Ez a változás bizonyos emberekben fokozza a kreativitást, míg másokban mentális zavarokat okoz.

Az intelligencia lehet az egyik olyan faktor, amelyik a gén hatását befolyásolja - Kéri önkéntesei az átlagnál okosabbak voltak. Egy másik, szintén a fenti gént vizsgáló genetikai tanulmány eredményei szerint a neuregulin gén mutációja nem csak a pszichotikus tünetekkel, hanem az alacsony IQ-val is összefüggést mutatott.

Rovatok