Index Vakbarát Hírportál

105 nap a Marson

2009. július 31., péntek 12:50

Hat önkéntes három és fél hónapig volt összezárva egy kabinban, hogy a tudósok megismerjék az űrbéli elszigeteltség hatását. Egy igazi Mars-küldetés ennél sokkal durvább lesz.

A világ felfedezése mindig elszigeteltséggel járt, legyen szó akár Kolumbusz kiruccanásáról, vagy a Holdra szállásról. Egy Mars-utazás viszont még a körültekintően kiválasztott, kiegyensúlyozott embereket is kemény próbatétel elé állítja. A maroknyi csapatnak szűk helyen kell elférnie, évekig nem találkozhatnak a barátaikkal és családtagjaikkal, és akár 40 perces késések is lehetnek a földi központtal való kommunikációban.

Az Európai Űrhivatal (ESA) indított egy kísérletet, amelyben hat önként jelentkező 105 napon át volt elzárva a külvilágtól. A Moszkvában megtartott kísérlet komolyabb incidens nélkül ért véget, a legénység július 14-én hagyta el az űrkabint. A kutatók most elemzik a szimuláció során, és azt követően elvégzett tesztek eredményét.

Nem volt különleges esemény, a legnehezebb a monotónia leküzdése, mondta Oliver Knickel, aki a német hadseregben dolgozik mérnökként. Levelek írásával, az orosz nyelv tanulásával és kockázással töltötte a szabadidejét, és bevallása szerint nagyon nehezen tudott koncentrálni arra, amit éppen csinált.

A legénységnek ugyanolyan zacskós ételt kellett ennie, mint az igazi űrhajósokban, csak a saját apró kis üvegházukban termelt friss zöldséggel javíthattak az ételek minőségét.

Szimulált vészhelyzettel is próbára tették őket, miközben húsz perces késéssel tudtak kommunikálni a földi irányítóközponttal - ennyi időt vesz igénybe, amíg a rádiójel megteszi a Föld és a Mars közti távolságot. A kommunikációs problémák miatt a csapatnak sokszor önállóan kellett döntenie.

Persze a földi küldetésekből pont a valódi és folyamatos veszélyérzet hiányzik. Ez a következő kísérletből is kimarad, de a résztvevők 520 napig lesznek összezárva.

Rovatok