Index Vakbarát Hírportál

Pontok jelzik a darázs erejét

2009. július 31., péntek 09:30 | aznap frissítve

Mielőtt két darázs megharcolna egy ínyencfalatért, pontosan szemrevételezik egymást. A rovarok arcán ugyanis bizonyos minták árulkodnak arról, mennyire harciasak és erősek.

Amennyiben egy darázs jóval erősebb riválissal találja szembe magát, kitér az útjából. Ha azonban csak kevéssel erősebb, vagy gyengébb ellenfelekkel találkozik, célzottan azzal száll szembe, amelyiknél a legjobbak a kilátásai.

Elizabeth Tibbetts, az Ann Arbor-i Michigani Egyetem kutatója és csapata a déli papírdarázs (Polistes dominulus) esetében vizsgálták meg, hogyan veszik hasznát az állatok arcmintáiknak a fajtársaikkal történő versengésük során. Korábbi kísérletek kimutatták, hogy a mintákat pontokkal lehet utánozni. Egy pont, illetve a pont nélküli arc gyengeséget sugároz, míg a két pont a domináns egyedekre jellemző.

Tibbets kísérlete során két cukordarabkán egy-egy kimúlt darazsat helyezett el. Az állatok csupán pontokkal szimulált arcmintájukban különböztek. A kutatók ezután megfigyelték, hogyan reagálnak éhes darazsak az elpusztult "őrdarazsakra". Harciasnak ítélték meg azt a darazsat, amelyik nem ijedt meg az őrzőktől, elérte a cukrot és megnyalta.

Amennyiben az éhes darazsak erősek voltak, akkor bocsátkoztak leginkább harcba a cukorért, ha annak őrzője kevés ponttal rendelkezett. Abban az esetben, amikor az őrzők hasonló erősek voltak, jobban meggondolták a támadók, hogy megközelítsék-e a cukrot. A gyenge darazsak csak az ugyanolyan, vagy még gyengébbnek feltüntetett őrzőkhöz merészkedtek oda.

A kutatók szerint a darazsak pontosan összehasonlítják riválisaik jeleit saját adottságaikkal. Így biztosítják, hogy ne kelljen szükségtelenül energiát pazarolni kilátástalan harcokra. 

Rovatok