Index Vakbarát Hírportál

Nagy meteoritot találtak a Marson

2009. augusztus 5., szerda 10:26 | aznap frissítve

A Marson tébláboló Opportunity szonda talált egy nagyobb meteoritot. Az űrkutatók abban reménykednek, hogy általa újabb ismereteket szerezhetnek a vörös bolygó vízzel teli múltjáról.

Az Opportunity űrszonda több mint öt éve kóvályog a Mars egyik hatalmas síkságán, a Meridiani Planumon, amely tele van hógolyó méretű kődarabokkal. Az űrkutatók szerint ezek vagy különálló meteoritok, vagy arról az óriási szikláról szakadtak le, amely a közelben becsapódott be, és létrehozta a 800 méter széles Viktória-krátert.

Július 18-án azonban a korábbiaknál sokkal nagyobb szikladarabot talált az Opportunity, egy 60 centiméteres meteoritot, amit Block Island névre kereszteltek. Múlt héten lefényképezték a kődarabot: a képen a kő nagy részét por fedi, de ahol vékonyabb a porréteg, fémesen csillog a felszín. Hétvégén megvizsgálták a szikla kémiai összetevőit, és kiderült, hogy vasat tartalmaz. A kutatók további vizsgálatokat terveznek, azt remélik, hogy többet tudhatnak meg arról az időszakról, amikor még több víz volt a Marson.

A korábbi csúcstartó az először Heat Shield Rocknak nevezett meteorit volt, amit az Opportunity 2005-ben talált meg. Ez volt az első meteorit, amit egy idegen bolygón találtak, és a meteoritkutatók közössége hivatalosan csak ezt az egy idegen meteoritot ismeri el. A meteoritot egyébként már Meridiani Planumnak nevezik, mert a kődarabok általában a közeli földrajzi helyekről kapják a nevüket.

Sok hasonló méretű szikla került az Opportunity és a Spirit űrszonda útjába. A Spirit 2006-ban talált egy nagyobb darabot, de csak távolról tudta lefotózni, mert túl meredek terepen kellett volna megközelíteni, ami a törött kerekével nem sikerült volna. Az Opportunity kisebb kődarabokkal találkozott, amelyek szintén meteoritok lehetnek.

Rovatok