Index Vakbarát Hírportál

Ezópusz meséjét igazolja a vetési varjú

2009. augusztus 7., péntek 14:39 | aznap frissítve

Egy kétezer éves meséjében a szomjas varjú köveket tesz kancsóba, hogy hozzáférjen a vízhez. Egy kutatócsoport bebizonyította, hogy a varjú valóban elég intelligens ahhoz, hogy így cselekedjen.

Ezópusz állatmeséit eddig inkább arról ismertük, hogy egyszerű tanulságot közvetítenek, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány viszont azt mutatja, hogy legalább az egyik fabulát szó szerint érthetjük: a szükség a találékonyság anyja a madaraknál is.

A Cambridge-i Egyetem munkatársai vetési varjakkal kísérletezve állapították meg, hogy a vízben lebegő kukac megszerzése érdekében képes a madár kavicsokat dobálni az edénybe, hogy a víz szintjét addig emelje, amíg el nem éri a csemegét.

A kutatás vezetője, Christopher Bird a kísérletben egy magas, műanyag hengert félig töltött vízzel és egy gilisztát rakott bele, ami a felszínen lebegett. A vizsgált három vetési varjú spontán talált rá a megoldásra, amikor a ketrecbe kavicsokat is tettek, és folyamatosan ellenőrizték, elérik-e a táplálékot.

A kutatók szerint a madarak azt is hamar megtanulták, hogy a nagyobb kavicsokkal gyorsabban érik el céljukat. 

Rovatok