Index Vakbarát Hírportál

A kiütések mentették meg Juscsenko életét

2009. augusztus 10., hétfő 17:08

Öt éve dioxinnal mérgezték meg az ukrán elnököt, Viktor Juscsenkot. Egy svájci toxikológiai kutatócsoport szerint az arcán keletkező látványos kinövések mentették meg az életét, amelyekben összegyűlt a méreg, és ezért nem támadta meg létfontosságú szerveit.

2004 szeptember 5-én egy kijevi vacsorán ismeretlen támadó mérgezte meg az elnököt, akinek hamar rücskös bőrelváltozások jelentek meg az arcán és testén. Ezeken a bőr őssejtjeiből létrejövő kinövéseken keresztül ürült szervezetéből a méreg, vagyis a kiütések megmentették az életét.

„Tulajdonképpen új szervek jöttek létre a normál bőrszövetből, amelyek nagy mennyiségű dioxin-kiválasztó enzimet termeltek. Azért alakultak ki, hogy kiürítsék a dioxint” - mondta a New Scientistnek Jean Saurat bőrgyógyász, aki a genfi Toxikológiai Központban Juscsenkót kezelte. Az elnök arcán látható tumorok hamartomák, vagyis olyan abnormális növekedmények, amelyek rendszerint nem megfelelő helyen jelennek meg a szervezetben.

Saurat szerint a kezelés megkezdésekor Juscsenko szervezetében ötvenezerszer több dioxin volt, mint amennyi normális esetben az emberben megtalálható.

A dioxin zsírban oldódik, ezért a kezelés során fogyókúrás szereket használtak, valamint az Olestra nevű nullkalóriás, megemészthetetlen terméket etettek vele, amelyek piaci használatát egyébként korábban betiltották, mert felszívta a vitaminokat és anális szivárgást hozott létre néhány fogyasztónál. Saurat szerint az Olestrát csak a korai kezelési szakaszban alkalmazták.

Orvosai folyamatosan figyelték az elnök vérében, zsírszöveteiben, bőrén, ürülékében, vizeletében és izzadságában a dioxinszintet. Nagyjából 15 hónap alatt távozott a méreg fele.

„Még mindig nem teljesen tiszta, de 95 százalék már távozott a szervezetéből. Amikor megérkezett hozzánk, nagyon-nagyon beteg volt. Meg is halt volna a mérgezéstől, ha nem kezd dioxint hányni. A bőrén még látszanak halványan a nyomok, ezért speciális kezelésre lesz majd szüksége” - fogalmazott Saurat.

Rovatok