Index Vakbarát Hírportál

Békák éldegélnek elefánttrágyában

2009. augusztus 18., kedd 13:33

Nem szokványos élettér, nem is a legillatosabb otthon, de az ázsiai elefánt végterméke tökéletes menedék néhány békafajtának.

Ahimsa Campos-Arceiz, a University of Tokyo munkatársa a Srí Lanka-i Bundala nemzeti parkban talált kakalakó békákat, miközben arra keresett bizonyítékot, hogy az ázsiai elefánt ökoszisztéma mérnökként, viselkedik-e saját környezetében. Bármely élőlény lehet ökoszisztéma mérnök, ha élőhelyeket hoz létre vagy módosít. A hód tipikus mérnök, munkájával más fajoknak ad életteret. „Gátjaik alakítják a tájat és egy újfajta ökoszisztémát hoznak létre” – mondta a LiveScience-nek Campos-Arceiz.

A nagyobb állatok, mint az elefánt, különösen jók lehetnek ebben a fajta mérnöki feladatban, ugyanis nekik arányosan nagyobb hatásuk van a környezetre, mondja Campos-Arceiz. Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy az afrikai szavanna elefántjai (Loxodonta africana) falakó gyíkoknak alakítanak ki élőhelyeket úgy, hogy evés közben letörnek gallyakat és ágakat, így gyíkmenedéknek alkalmas réseket hagynak a fán. A gyíkkolóniák ezért sokkal nagyobbak azokon a területeken, ahol elefántok is élnek.

Campos-Arceiz az ázsiai elefántoknál (Elephas maximus) is ellenőrizni akarta a mérnöki munkát, ezért 2008 augusztusát a Bundala nemzeti parkban töltötte elefántokkal. A tudós elefántok bélsárában turkált, hogy magokat találjon, a fekália ugyanis megfelelő tápanyagforrás lehet a növényeknek és gombáknak. Meglepődött, amikor a csomagban nem növényeket, hanem békákat talált. Három rakásban három különböző békafaj hat képviselőjére lelt, a Microhyla ornata, Microhyla rubra és a Spaerotheca egyedeire. „Magokat kerestem, és azt reméltem, rovarokat és más gerinctelen élőlényeket találok. Arra viszont álmomban sem gondoltam, hogy békák élnek a székletben” – fogalmazott a kutató.

A békák mellett bogarak, termeszek, hangyák, pókok, skorpiók, százlábúak és tücskök is tenyésztek az elefántszékletben, amelyről a kutató azt írja, hogy „saját ökoszisztémát eredményez”. Campos-Arceiz a Biotropica folyóiratban publikálta tanulmányát, amelynek a "Shit Happens (to be Useful)! Use of Elephant Dung as Habitat by Amphibians" címet adta.

A Campos-Arceiz által talált békák alapvetően a földön élnek, levelekből összehordott hulladékban. A kutató szerint azonban ez az élőhelyfajta a száraz időszakban ritka, és olyankor az egyedek alternatív élőhelyként a tápanyagdús elefántganéjba telepednek.

Rovatok