Index Vakbarát Hírportál

Tizenkettes ikrekkel terhes egy tunéziai nő

2009. augusztus 18., kedd 11:47 | aznap frissítve

Először meddőnek tartották, aztán volt két spontán vetélése, végül a legutóbbi termékenységi terápia túl jól sikerült, és most tizenkét magzat növekszik egy harmincas éveiben járó tunéziai tanárnő méhében. Az orvosok félnek, hogy már a huszadik hét környékén beindul a szülés, és a tizenkét gyerekből egy sem fogja túlélni.

Tizenkettes ikrekkel terhes egy tunéziai nő, akit az orvosok először meddőnek tartottak, aztán intenzív termékenységi terápia után mégis megfogant. Eleinte úgy tűnt, ikrei lesznek, aztán az orvosok még tíz fejlődő magzatot fedeztek fel, így a nő összesen hat fiút és hat lányt vár. Szakértők szerint nagyon kicsi az esélye, hogy akár egy túlélje a szülést.

A harmincas éveiben járó nő nevét nem árulták el az orvosok a médiának, csak annyit, hogy civilben tanár. 2007-ben ment férjhez, azóta két vetélése volt. Mióta kiderült, hogy nem átlagos ikerterhességgel van dolguk, az orvosok a Tunisztól 250 kilométerre fekvő Gafsa városában ápolják a nőt. Nagy a kockázata, hogy a szülés már a terhesség huszadik hete körül megindul, és ilyen koraszülésnél nagyon csekélyek a magzatok túlélési esélyei. Egy százalék alatti az esélye annak, hogy akár egy magzat túlélje a szülést, mondta a Guardiannek Peter Bowen-Simpkins brit termékenységi specialista. A Fox Newsnak nyilatkozó férj, Marwan szerint a felesége természetes szülést akar, de ezt az orvosok teljesen lehetetlennek tartják.

Az orvostudomány eddig egy tizenegyszeres ikerterhességet tartott számon rekordként, ami 1996-ban egy 23 éves görög nővel történt meg. Akkor kilenc magzatot abortálni kellett, hogy megmentsék a legéletképesebbnek tűnő két magzat és az anya életét. A tunéziai nőhöz hasonlóan ő is olyan termékenységi terápián esett át, ami stimulálja a peteérést, és amit a jelek szerint nem mindig tudnak az orvosok megfelelően szabályozni.

Rovatok