Index Vakbarát Hírportál

Bőrbe hatol az irodai ózon

2009. augusztus 20., csütörtök 10:33 | aznap frissítve

Egyetlen személy egy kis helyiség ózontartalmát akár 10-25 százalékkal is csökkentheti, derült ki egy kutatásból, amely egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a bőrön át felvett ózon károsíthatja az egészséget is.

Néhány irodai gép, például a régebbi lézernyomtatók és fénymásolók ózont bocsátanak ki, és a gáz a bőrben lévő zsírokkal reakcióra lép. A keletkezett vegyületek csupán egy része kerül vissza a levegőbe, a többi a szervezetben marad, és idővel feldúsul, állítják osztrák és amerikai tudósok. Ezek közül az anyagok közül egyesek károsak lehetnek az egészségre, bőrön és légutakon irritációt okozhatnak.

Armin Wisthaler, az Innsbrucki Egyetem és Charles Weschler, az amerikai New Jerseyben található Environmental and Occupational Health Sciences Institute kutatója laboratóriumi kísérletekkel és önkéntesekkel végzett tesztekkel vizsgálta az ózon útját. Irodai helyiségekre jellemző ózonkoncentrációkkal dolgoztak, a kísérletben használt iroda alapterülete harminc négyzetméter volt.

Ózon a zsírban

A bőrrel érintkező ózon nagy része a szkvalén nevű vegyülettel reagált, amely a bőrzsír tizenkét százalékát teszi ki. Az eközben keletkező szénvegyületek között öt olyan van, amelyet eddig nem mutattak ki a bőrben.

Az ózonmolekulák három oxigénatomból állnak. A magas koncentrációban klórszerűen szúrós szagú gáz irritálja a légutakat. Egy irodában ücsörögve hamar hozzászokik az ember a szaghoz, és a továbbiakban már nem érzékeli. A régebbi fénymásolók és lézernyomtatók gyakran termelnek ózont, ilyen gépeket ezért nem ajánlott szellőzetlen helyiségekben használni.

Rovatok