Index Vakbarát Hírportál

A tiszta fityma is jó a körülmetélés helyett

2009. augusztus 27., csütörtök 10:55

Az amerikai közegészségügyi hivatal komolyan megfontolja az összes újszülött fiúgyerek általános körülmetélését, hogy visszafogja a HIV-fertőzések terjedését.

A CDC, az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Közegészségügyi Központ afrikai HIV-vizsgálatok eredménye miatt döntött úgy, hogy megfontolja az általános körülmetélést. Számos elemzés mutatta ugyanis, hogy a körülmetélt afrikai férfiaknál fele akkora a fertőzés kockázata, mint a körülmetéletlenek körében.

Felesleges metszés?

A felvetés kritikusai azzal érvelnek, hogy az afrikai vizsgálatok elsősorban heteroszexuális férfiakra koncentráltak, akik fertőzött nőpartnerüktől kapták el a betegséget, ugyanakkor a HIV-kockázat Amerikában – csakúgy, mint Magyarországon – elsősorban a homoszexuális férfiakat érinti. Kenyai, dél-afrikai és ugandai klinikai tesztek egymástól függetlenül bizonyították, hogy a heteroszexuális férfiak esetében a körülmetélés hatvan százalékkal csökkentette a HIV-fertőzés kockázatát. Arra azonban igen csekély bizonyíték van, hogy a körülmetélés a férfiakat más férfiaktól is megvédi.

A CDC legfrissebb, 2006-os adata szerint az Egyesült Államokban 56 ezer új fertőzöttet regisztráltak, és ennek több mint a fele bi- vagy homoszexuális férfi volt. Magyarországon 2006-ban 81, 2007-ben 119, tavaly 145 új fertőzöttet regisztráltak, és összesen 1600 ismert HIV-fertőzött van. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint nálunk a homo- és biszexuális férfiak aránya a fertőzöttek között 70 százalék körüli.

A New York Times szerint az amerikai közegészségügyi hivatal ötlete hatalmas port kavart, pedig az intézmény egy formális tervezetet is összeállított az általános körülmetélési javaslatokból, amit az év végén jelentetnek meg. A körülmetélés ellen érvelők szerint a beavatkozás általánossá tétele egy orvosilag teljesen szükségtelen műtétet tenne kötelezővé, ráadásul a szülők beleegyezését sem kérné ki.

Dr. Peter Kilmarx, a CDC HIV-megelőző osztályának vezetője szerint minden olyan eljárás bevezetését komolyan meg kell fontolni, amely a HIV-terjedését bármilyen módon csökkentheti. „Jelentős HIV-járvány van az országunkban, ezért minden potenciális beavatkozásra nagyon figyelünk, amely új eszköz lehet a fertőzés ellen. Szakértőink szerint hasznos lehet az újszülöttek körülmetélése, és ez a haszon túlszárnyalja a kockázatot” – mondta a New York Times-nak.

A körülmetélés az Egyesült Államokban sokkal általánosabb, mint Magyarországon, a CDC adatai szerint az amerikai felnőtt férfiak igen nagy aránya, 79 százaléka körül van metélve. Dr. Medgyaszai Melinda, a Nemzeti AIDS Bizottság elnöke és az Egészségpolitikai és Nemzetközi Ügyekért Felelős Szakállamtitkár kérdésünkre elmondta, Magyarországon személyiségi jogi megfontolásból nem tartják nyilván, hogy ki van körülmetélve, és ilyen irányú felmérések sincsenek. „Világszerte két okból végeznek körülmetélést. Az egyik rituális, vallási, a másik egészségügyi cél, fitymaszűkület esetén" – fogalmazott. Dr. Medgyaszai Melinda azt mondta, nem ismer olyan tudományos evidenciákat, amely a körülmetélés és a HIV-fertőzés összefüggéseivel foglalkozna. „Olyan vizsgálatokat ismerek, amelyek úgy találták, hogy a körülmetélt férfiak asszonyai körében csekélyebb a méhnyakrák előfordulása. Alacsony higiénés viszonyok között ugyanis a fityma alatt lévő folyadékban megbújhatnak bizonyos kórokozók" – mondta.

Megelőzés

A közegészségügyi hivatal a döntésig aktívabb prevenciós stratégiákra helyezi a hangsúlyt, ugyanis az újszülötteket már kevésbé szívesen metélik körül az amerikaiak. Az újszülöttek körülmetélése már csak 65 százalékos, szemben a második világháború idején regisztrált 80 százalékkal. Ráadásul a feketék és spanyolajkúak – akik körében a HIV-fertőzés magasabb – sokkal kisebb arányban választják a körülmetélést. Az eljárás népszerűsége azért csökkent, mert már az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia sem ajánlja a rutinszerű körülmetélést. Azt állítják, az eljárás nem alapvető fontosságú a gyerek egészsége érdekében.

Az akadémia most felülbírálja ajánlásait, bátorítóbb hangvétellel érvel majd a körülmetélés mellett, és a HIV-fertőzés kockázatára is felhívja a figyelmet, mondja Michael Brady, az akadémia munkatársa.

Rovatok