Index Vakbarát Hírportál

Kéjgáz öli az ózonréteget

2009. augusztus 28., péntek 11:50 | aznap frissítve

Tudósok megállapították, hogy az üvegházhatást okozó dinitrogén-oxid az ózonréteget is pusztítja. Ez most a legelterjedtebb ózongyilkos anyag, és valószínűleg még hosszú ideig az is marad.

Húsz évvel ezelőtt csupán csatát nyertek a környezetvédők, amikor 190 ország aláírta a Montreali Jegyzőkönyvet az ózongyilkos freonok betiltásáról. Most új klímagyilkos anyagot fedeztek fel a kutatók, amit a széles körű használata miatt nehezebb lesz betiltani.

A színtelen dinitrogén-oxid ugyanúgy üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid és a metán. Természetes módon is létrejön, amikor a talajban és a vízben lévő nitrogén megeszik a baktériumok. A gáz felszáll a magas légkörbe, ahol a nap sugarai lebontják és ártalmatlanítják. Itt nitrogén-oxid is létrejöhet belőle, ami a kutatók szerint elvékonyítja az ózonréteget.

Oxigénnel keverve altatógáznak, foghúzáskor érzéstelenítőnek, habszifonban a szén-dioxid helyett használják, ezt nevezik nitrónak, amivel az autókat teljesítményét növelik, illetve kéjgázként és nevetőgázként is ismert az euforizáló hatása miatt.

Már az 1970-es években ismert volt a dinitrogén-oxid káros hatása, mert az akkoriban tervezett szuperszonikus utasszállító repülőgépek ezzel az anyaggal szórták volna tele a levegőt. Csakhogy a szuperszonikus gépekkel együtt a gáz káros hatása is a feledésbe merült. Most az USA óceán- és légkörkutató hivatala (NOAA) számszerűsítette az éves kibocsátást, hátha a világ újra felfigyel a gáz pusztító hatásával.

Most körülbelül 10 millió tonna dinitrogén-oxidot bocsát ki az emberiség évente, amit érdemes összevetni azzal, hogy a betiltott freonokból csupán 1 millió tonna került a légkörbe a kibocsátás csúcsán. A helyzetet súlyosbítja, hogy a freonok még csökkentették is a dinitrogén-oxid káros hatását. Az illinoisi egyetemen dolgozó Don Wuebbles szerint a freonok eltűnése miatt a dinitrogén-oxid 50 százalékkal hatékonyabban öli az ózont.

Rovatok