Index Vakbarát Hírportál

Genetikai okok miatt félnek a nők a pókoktól

2009. augusztus 29., szombat 11:07 | aznap frissítve

Nincs bennünk velünk született pókiszony, de a lányok sokkal gyorsabban és hatékonyabban tanulják meg összekötni a pók képét a félelem érzésével, mint a fiúk.

Evolúciós, és genetikai okai lehetnek annak, hogy a nők jobban félnek a pókoktól, mint a férfiak, derült ki a Carnegie Mellon egyetem kutatóinak kísérleteiből, amelyekről az Evolution and Human Behavior című pszichológiai szaklapban számoltak be. Az amerikai tudósok arra a jelenségre keresték a magyarázatot, hogy a nők között nagyjából négyszer gyakoribb a pókoktól való beteges félelem, mint a férfiaknál.

A kísérletsorozatban 11 hónapos fiúknak, illetve lányoknak mutattak olyan fényképeket, amelyeket pókok láthatók, ijedt arcú emberek társaságában. Miután így a gyerekek összekapcsolták a pók képét a félelem érzésével, a második menetben két képet tettek eléjük, az egyiken szintén egy pók volt és mosolygó emberrel, a másikon egy ijedt ember virággal. A két csoport eltérően viselkedett a teszten: a fiúk azonos időt töltöttek a két kép nézegetésével, míg a lányok figyelmét sokkal jobban lekötötte a második pókos kép. A kontrollcsoportnak csak a második két képet mutatták meg, és itt a lányok ugyanúgy viselkedtek, mint a fiúk, ugyanannyira érdekelte őket a két kép.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy nincs bennünk velünk született félelem a pókoktól (ezt támasztja alá a második csoport viselkedése), viszont a lányok sokkal gyorsabban tanulják meg, hogy a pókoktól félni kell, mint a fiúk (ezt pedig az első). Ennek genetikai-evolúciós okai lehetnek, amik egészen az őskorig nyúlnak vissza, amikor a férfiaknak a vadászatkor le kellett gyűrni magukban a félelmet, és kockázatot vállalni az élelem megszerzéséhez, míg a nőknek nem, sőt, nekik ez kifejezett evolúciós előnyt jelentett a veszélyes állatok elkerülésében.

A modern korban megjelent fóbiák, mint például a repüléstől, vagy az injekciótól való félelem, nem mutatnak nem szerinti eltérést az elterjedtségükben.

Rovatok