Index Vakbarát Hírportál

Mihez kezdjünk a felesleges cd-kkel?

2009. augusztus 31., hétfő 09:49

Kaparjuk le a festéket és az adathordozó réteget, melegítsük a cd-t, míg meg nem olvad, és fújjunk rá teli tüdőből!

A feleslegessé vált cd-knek eddig három felhasználási módját ismertük: frizbi, poháralátét és rendőrradar-blokkoló a belső visszapillantó tükörre akasztva. Azt viszont kevesen gondolnák, hogy kis kreativitással, kézügyességgel pompás játékként is hasznosíthatók a használt install-lemezek, évekkel ezelőtt kiírt Linux-disztribúciók és soha meg nem nézett sorozatok.

Először is egy késsel vagy csavarhúzóval kaparjuk le a cd-ről a rajta lévő festéket és adathordozó réteget – nem kell az egészet, elég egy féltenyérnyi területet felszabadítani. Alternatív megoldásként használhatunk olyan védőlemezeket, amelyeket a sok cd-t tartalmazó csomagokba tesznek a gyártók legalulra, ezek ugyanis gyárilag szüzek, nincs rajtuk semmilyen réteg.

Ezután öngyújtóval, gyufával vagy gázlánggal hevítsük a lemeztelenített cd-t, amíg meg nem olvad. Ha megolvadt, fújjunk bele jó erősen, és kacagjunk szívből azon, mi mindenre képes a modern technika!

A tudományos magyarázat: a cd-k műanyagának nagyméretű molekulái a hő hatására megolvadnak. Amikor az olvadt cd-re ráfújunk, a levegő lehűti a polimereket, amelyek újra szilárd halmazállapotúvá válnak. Vigyázat, az olvadó cd-ből az egészségre ártalmas gázok szabadulnak fel, ezért a kísérletet csak jól szellőző helyiségben vagy a szabadban végezzék el, és gyerek kezébe ne adjanak se pornófilmet, se lángszórót.

Rovatok