Index Vakbarát Hírportál

Lézer lesz a fogfúró helyett

2009. szeptember 1., kedd 11:35 | aznap frissítve

Szögre akaszthatják a fogorvosok a fúróikat, mert egy lézeres teszttel időben észrevehetők a fogzománc hibái, így azok a későbbi, durvább beavatkozás nélkül is kijavíthatók.

A fogászok most röntgennel és fém szerszámokkal keresnek lyukakat és repedéseket a fogzománcon. Ezekkel azonban nem lehet időben észrevenni a zománc gyengülését, amikor még lenne esély a javításra. A Sydney Egyetemen dolgozó David Wang azonban hanghullámokkal vizsgálja a zománcot, amivel jobb eredményeket ért el.

Rövid és gyenge lézeres impulzusokkal a zománc felszínén gyenge hanghullámokat kelt, amiket az eszköz egy másik infravörös lézerrel érzékel. A kutató rájött, hogy a hang változásaiból jól kimutatható a fogzománc összetétele, és így könnyen felismerhetők a szuvasodni kezdő területek.

A módszert még csak kihúzott fogakon tesztelték, ezért nem foglalkoztak azzal, hogy az eszköz beférjen a páciens szájába. A következő lépés tehát egy kompakt rendszer kifejlesztése lesz. Olyan módszert akarnak kidolgozni, amivel gyorsan, hatékonyan, olcsón és durva beavatkozás nélkül lehet fogat gyógyítani.

Rovatok