Index Vakbarát Hírportál

Nyálkát használnának mérnöki munkára

2009. szeptember 8., kedd 15:33

Az egysejtű organizmusok ugyan nem intelligenciájukról híresek, mégis gyakran megmutatják fejlettségüket. A West of England egyetem kutatója 228 ezer fontos támogatásból egysejtű organizmusokat vett rá mérnöki munkára.

Korábban előfordult, hogy egysejtű organzimusok irányítottak hatlábú robotokat, de Andrew Adamatzky, az West of England egyetem (UWE) kutatója ennél tovább akart menni, és egy komplett biorobotot készített egy nyálkás penészfajtából. Ez az első teljesen szerves - minden szilícium komponenst nélkülöző - robot a világon, írja a ScienceDaily.

A Physarum polycephalum nevű nyálkagomba a leggyakoribb penész a kertekben, erdőkben és mocskos helyeken. Ráadásul jól irányítható, ugyanis nem szereti a fényt, viszont örömmel közelít az ételekben található gombákhoz és baktériumokhoz. (Egyébként ugyanezzel a nyálkagombával szerzett tavaly a hülye felfedezéseknek járó IgNobel-díjat egy szegedi kémikus, aki a penész útkeresését jellemezte.)

Adamatzky Plazmabotnak nevezte el nyálkarobotját, amit fénnyel és elektromágneses ingerekkel úgy fog irányítani, hogy kiváltson egy Belousov-Zhabotinsky (BZ) reakciónak nevezett kémiai jelenséget. A BZ reakcióban álló anyagokra jellemző, hogy összetevőik koncentrációja szabályos időközönként változik.

Adamatzky korábban használta már a BZ-reakciót, akkor szintetikus agy építésére. Most a nyálka programozásával, a Plazmabottal az a célja, hogy az organizmusok meghatározott irányba mozogjanak, felvegyenek, elnyeljenek, vagy akár összegyűjtsenek tárgyakat. "A plazmarobot érzékelni fogja és továbbítja a tárgyakat" - fogalmazott a kutató.

A kutatásnak még korai szakaszában állnak, kezdetben a Plazmobot hab formában dolgozik majd, a kutató magyarázata szerint azért, mert úgy „könnyebben úszik a nyálkában.”

Rovatok