Index Vakbarát Hírportál

Lefilmezték a világ legkisebb papagáját

2009. szeptember 9., szerda 12:00 | aznap frissítve

Az apró madár akkora, mint egy felnőtt hüvelykujja, vagy mint azok a rovarok, akikkel együtt él a pápua új-guineai erdőségekben.

A BBC Lost Land of Volcano (A vulkán elveszett földje) című sorozatához forgató csoport tudta a világon először lefilmezni a Sclater-harkálypapagájt, vagy más néven aranyarcú papagájt. A latin nevén Micropsitta pusio mindössze 11.5 gramm és kilenc centi. A hímek és a nőstények hasonlónak, de a nőstények fejcsúcsa kevésbé feltűnő. A madarak tolla zöld, alsó részükön sárgás, míg fejük aranyos színben játszik, innen ered nevük is.

Az aranyarcú papagáj termeszdombokon fészkel, csőrével és karmaival ás odút, oda rakja le tojásaikat. Gordon Buchanan, a BBC operatőre figyelt fel az apró fészekre. Az operatőr rejtekhelyről figyelte a fészket, és hosszú várakozás után a két madár visszatért. Filmre vette a párost, amint a fészekhez közelítenek. (Itt megnézheti a felvételt.)

Később még egy papagájt megfogott a forgatócsoport ornitológusa, Dr. Jack Dumbacher. Az aranyarcú papagájok nem gyümölccsel és dióval, hanem gombákkal és zuzmókkal táplálkoznak. Azonban még mindig olyan keveset tudnak a kutatók a madarak étkezési szokásairól, hogy fogságban nagyon nehéznek bizonyult nevelésük.

Rovatok