Index Vakbarát Hírportál

Elfelejthető a fűtésszámla

2009. szeptember 11., péntek 08:39 | aznap frissítve

Olyan ablak, amely nem enged át több hőt, mint a legkorszerűbb téglafalak, és olyan berendezés, amely a nyáron elraktározott energiával fűt télen - csak két kínálat az idei őszi BNV-n látottakból.

A Borovi Faipari Zrt. olyan háromrétegű üvegezéssel ellátott ablakot mutat be, amelynek a hőátbocsátása 0,4. Ez azt jelenti, hogy egy négyzetméteren ennyi watt hő távozik, ha a külső és belső felület hőmérséklete egy fokkal tér el egymástól. A mai 38 centiméter vastag falazóelemek hőátbocsátása is ennyi, a korábbi 3 rétegű üvegezésű ablakoké 0,7 volt. A 0,4-es értéket úgy érik el, hogy a két szélső üveg belső oldalára ezüstöt párologtatnak, az üvegek közti két rést pedig kriptongázzal töltik. Ebből az üvegből egy négyzetméter 120 euró, míg a hagyományos háromrétegű üveg éppen a felébe kerül.

A Thermotech Kft. szegélyradiátora egyesíti a padló- és a radiátoros fűtés előnyeit. Egyenletes hőmérsékletet biztosít a lakás minden pontján, akár a padlófűtés, viszont gyorsan szabályozható vele a belső hőmérséklet, mint a radiátorral. Ráadásul a falak alsó szegélyén alig foglal el 3 centiméter vastagságban, 10 centiméter magas helyet.

A 16-os pavilonban kapott helyet a Géniusz-Európa Találmányi Vásár, itt is találhatók új energetikai megoldások.

Mészáros Ágoston és Török Sándor találmánya - amennyiben termékké válik - megoldja a lakások fűtését. Egy átlagos családi házhoz elég 5 négyzetméter napkollektort feltenni a tetőre ahhoz, hogy az általa termelt hőt eltegyük télire. Ennek eszköze egy vegyi akkumulátor, amelynek egy kilogrammja 40-szer annyi energiát tárol, mint amennyi egy kilogramm benzinben van. Télen az akkumulátorból egy vegyi kazán nevű szerkezet veszi ki a hőt, amellyel fűthető a ház. Az akkumulátor ára kilowattonként 50 euró.

Mátraházi János találmánya a ház tetőgerincén felgyorsuló szelet fogja munkára. A tűzfalra szerelt szélcsatorna járókerékhez, az pedig generátorhoz kapcsolódik.

Kókai Dénes energiavitorlája két vízszintes lapból áll, ezek között áramlik a szél, amely berezegteti a lapokat, amelyek szintén áramot termelnek. Borbás Sándor és Attila pedig alacsony hőmérsékletű hőerőművet mutatott be. Egy tartályban levegőt melegítenek, ami kitágulva egy felhajtóerős turbinát működtet. Előnye, hogy már 30 Celsius fokon működik.

Rovatok