Index Vakbarát Hírportál

Mobil víztisztító gép a Segway alkotójának új találmánya

2009. szeptember 15., kedd 13:56 | aznap frissítve

A Segway elektromos járművel híressé vált feltaláló, Dean Kamen új, világmegváltó találmánnyal állt elő: a Slingshot nevű gép a világ egyik legsürgetőbb problémáját, az egyes szakértők szerint az AIDS-hez és a klímaváltozáshoz hasonlóan súlyos vízhiányt oldaná meg.

A WHO statisztikái szerint ma a világon évente 3,5 millió ember hal meg olyan betegségekben, amit a fertőző ivóvíztől kapott, és 900 millió ember nem jut hozzá tiszta vízhez. Az ivóvíz a Föld néhány területén már ma is a legnagyobb kincsek közé tartozik, és szakértők szerint néhány évtizeden belül meg fog sokszorozódni az ilyen helyek száma.

A Slingshoton Kamen és munkatársai már tíz éve dolgoznak, és 2006 óta már tesztelik is a gépet Hondurasban, ahol eddig minden próbát kiállt, szennyezett folyók vizét, tengervizet, illetve a csatornából származó szennyvizet is megbízhatóan alakított át iható vízzé. A gép két nagy tartállyal dolgozik, a szennyezett vizet felforralja, desztillálja, elpárologtatja, majd így szűri meg, és a második tartályba gyűjti a lecsapódott párát, vagyis az iható, tiszta vizet. Egy gép naponta közel ezer liter vizet képes megtisztítani, ami száz ember számára elég.

A probléma az, hogy egyelőre a Slingshot előállításának költsége a százezer dolláros nagyságrendben mozog. Most azon dolgoznak, hogy leszorítsák az árat, a cél kétezer dollár, vagyis nagyjából 380 ezer forint, amivel már neki lehetne állni a tömeggyártásnak, és az elmaradott, tiszta vízhez nem hozzáférő vidékeket ellátni a gépekkel. Olyan ez, mintha az ólmot változtatnánk arannyá, csak egy kicsit még fontosabb az emberiség számára, hiszen sem az ólmot, sem az aranyat nem lehet meginni, méltatta a találmányát Kamen a CNN-nek.

Rovatok