Index Vakbarát Hírportál

Nőiesednek a halak az amerikai vizekben

2009. szeptember 15., kedd 14:45 | aznap frissítve

Minden ötödik hím fekete sügér ivarmirigyeiben petesejtek növekednek, ami arra utal, hogy a halak "nőiesedése" gyakori az amerikai vizekben - állapították meg amerikai szövetségi kutatók.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata vezetésével elkészült az első átfogó vizsgálat az amerikai vizekben található halak interszexualitásáról, melyet vélhetően az okoz, hogy különféle hormontartalmú gyógyszerek maradványai a folyóvizekbe jutnak.

A kutatók kilenc folyó vízgyűjtő területének adatait tekintették át, ez összesen az ország kétharmadát fedi le. A megvizsgált 1500 hím hal körülbelül hat százaléka egy kicsit nőstény is volt. A tanulmány 16 halfajra terjedt ki, melyek legtöbbje nem volt érintett, ám a leginkább elnőiesedett halfajnak éppen a sporthorgászok által igen kedvelt fekete sügér bizonyult.

Jo Ellen Hinck biológus, az Aquatic Toxicology című szaklapban közzétett tanulmány főszerzője elmondta, hogy a vizsgált helyek 44 százalékán legalább egy olyan hím fekete sügért találtak, amelyben petesejtek is növekedtek. Korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták a problémát a belső elválasztású hormonok, így a fogamzásgátlókból származó ösztrogének élővizekbe jutásával.

Az egyetlen vízgyűjtő, ahol nem tapasztaltak hasonló gondot, az alaszkai Yukon medencéje volt, a leginkább terheltnek pedig az ország délkeleti részét találták az USGS szakemberei. Észak- és Dél-Carolinában, a Pee Dee medencéjében az is előfordult, hogy 11 vizsgált hímből 10 interszexuális volt. Minnesotában a Mississippi, Coloradóban a Yampa egyes részein pedig a hím kisszájú sügérek 70 százalékánál találtak "nőies" vonásokat.

Egy olyan esetet is felfedeztek a kutatók, amikor egy nőstény pontyban hím ivarszervek növekedtek.

A tanulmányban 1995 és 2004 között gyűjtött adatokat elemeztek, mert ezt követően megszűnt a kutatás kormányzati támogatása.

Rovatok