Index Vakbarát Hírportál

Mutáns pitonfaj alakulhat ki Floridában

2009. szeptember 18., péntek 10:59 | aznap frissítve

Ha egy területen két nem őshonos faj új otthont talál, és képes egymás között szaporodni, az nem csak a helyi ökoszisztémát borítja fel, de különösen agresszív új hibridek megjelenésével is járhat. Az afrikai gyilkos méhek példája után amerikai kutatók attól tartanak, a floridai nemzeti parkok mocsaraiban afrikai és délkelet-ázsiai óriáskígyók hozhatnak össze emberevő szuperpitont.

Nagy méretű, agresszív, akár az embert is megtámadó új óriáskígyófaj kialakulásának veszélyére figyelmeztetnek amerikai kutatók: Florida édesvizű mocsaraiban az Afrikából és Délkelet-Ázsiából behozott pitonfajok kereszteződéséből jöhet létre az új hibrid. Ilyesfajta mutációra már volt példa: a gyilkos méhek néven hírhedtté vált méhfajta afrikai és európai méhek kereszteződéséből jött létre

A kutatók szerint a gyilkos méhekre jellemző agresszió nem a véletlen műve, hanem az ilyen típusú hibrideknél a recesszív, vagyis lappangó gének törvényszerűen előtörnek. Félő, hogy a floridai óriáskígyóknál is hasonló jelenség fog történni, ha képesek egymás között természetes körülmények között szaporodni, amit a tudósoknak egyelőre sem megerősíteni, sem megcáfolni nem sikerült (laborban már létrehoztak különféle pitonfajokból hibridet).

A floridai Everglades nemzeti park mocsaraiban két nem őshonos óriáskígyó szaporodott el az utóbbi években: a burmai piton, és az afrikai sziklapiton; a szubtrópusi klíma és a sok víz mindkettőnek optimális környezetet biztosít. A burmai piton a világ legnagyobb testű kígyói közé tartozik, a felnőtt példányok átlagos hossza öt és fél méter, a tömege 70 kiló, de regisztráltak már 8 méter és 160 kiló felettit is. Általában fél az embertől, de Floridában dokumentáltak már olyan esetet, amikor egy felnőtt alligátort támadott és ölt meg. A sziklapiton kisebb, de agresszívabb, Afrikában több esetet jegyeztek fel, amikor emberre támadtak, és tizenéves, 40-50 kilós gyerekeket nyeltek le.

Nyáron Floridában egy csecsemőt ölt meg egy piton, ami után nagyszabású kígyóvadászatot tartottak a környéken, és összesen 18 afrikai és burmai pitont fogtak el: volt köztük felnőtt, egészen fiatal és vemhes nőstény is, ami a biológusok szerint különösen aggasztó, mert azt mutatja, hogy a pitonok jól érzik magukat a nemzeti parkok mocsaraiban, és szaporodnak.

Florida, azon belül is Miami az egzotikus állatok amerikai importjának központja. Helyi környezetvédők már évtizedek óta lobbiznak az invazív trópusi és szubtrópusi fajok behozatalának megtiltásáért vagy korlátozásáért, sikertelenül – egyszerűen túl sok pénz van az erre epülő iparágban ahhoz, hogy eredményt tudjanak ellene elérni. Független szakértők szerint az esetleges tiltás sem változtatna semmin, sőt csak rontaná a helyzetet, hiszen a hivatalos, ellenőrzött kereskedelem helyét a feketepiac venné át.

Rovatok