Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a bohóc az űrállomásra

2009. október 2., péntek 11:38

Pénteken hozzákapcsolódott az űrállomáshoz a Szojuz TMA-16 űrhajó, amellyel megérkezett a fedélzetre az utolsó űrturista is.

Nagy a tolongás a Nemzetközi Űrállomásnál, mert most először három űrhajó van hozzákötve. A Szojuz TMA-14 még március 28-án érkezett, ezt követte május 29-én a Szojuz TMA-15, és pénteken megérkezett a Szojuz TMA-16 is. Az utóbbi fedélzetén utaztott Makszim Szurajev orosz és Geoffrey Williams amerikai űrhajós, valamint a kanadai Guy Laliberté, aki csupán egy hétig nyaral az űrben.

A Nemzetközi Űrállomáson egy hétig kilencen lesznek, ugyanis az űrállomáson dolgozik Gennagyij Padalka és Roman Romanyenko orosz, Michael Barratt és Nicole Stott amerikai, valamint a belga Frank De Winne és a kanadai Robert Thirsk űrhajós. Gennagyij Padalka orosz és Michael Barratt, továbbá Guy Laliberté, a 8. űrturista október 11-én indul vissza a Földre.

Forgalmas hónapok

Szurajev és Williams fél évig, 2010 márciusáig marad a Nemzetközi Űrállomáson. Ez idő alatt három orosz Progressz teherűrhajót és két amerikai űrrepülőgépet fogadnak. Ebben az időszakban érkezik az űrállomásra a MIM-2 új orosz tudományos modul is, és egy Szojuz űrhajót az egyik kapcsolódási pontról át kell majd vinni az új modulhoz.

Az oroszok a MIM-2 modul beállításával lesznek elfoglalva, és több mint ötven tudományos kísérletet végeznek el. Az amerikai űrhajósok leválasztják az űrállomásról a japán modult, és az egyik űrrepülőgép az állomásra juttat egy új amerikai modult, amelyet szintén üzembe kell helyezni. Az amerikai űrhajósok is sok kísérlet végeznek majd, köztük újakat is.

Az űrhajósok az indulásukat néhány nappal megelőző sajtóértekezleten elmondták, hogy mindegyikük visz magával könyvet: az amerikai Williams a Bibliát, az űrturista Laliberté Antoine de Saint-Exupery A kis herceg című könyvét, míg Szurajev parancsnok a szerelési kézikönyvet csomagolta be. Az űrállomáson azonban jelentős könyvtár van elektronikus adathordozókra rögzített könyvekből.

Utolsóból első

Laliberté, aki utcai muzsikusként kezdte, és most egy hatalmas cirkuszkonszern tulajdonosa, bohócorrot visz a legénység minden tagjának. Emellett a világűrből is fel szándékozik hívni az emberek figyelmét az ivóvíz-hiányra, amelynek enyhítésével jótékonysági alapítványa foglalkozik.

Orosz nyilatkozatok szerint Laliberté legalábbis egyelőre az utolsó űrturista az állomáson, mert a legénység létszámának hatra növelése miatt az űrhajókban nem jut hely a turistáknak. Felmerült viszont, hogy külön az űrturizmus céljaira építenek egy űrhajót, amelyen egy-egy képzett űrhajós kíséretében két-két turista tölthetne időt az űrállomásnál valamivel alacsonyabban lévő Föld körüli pályán.

Rovatok