Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok támogatja a drog- és nikotinfüggőség elleni vakcina kifejlesztését

2009. október 21., szerda 11:07 | aznap frissítve

Nora Volkow, a Drogellenes Nemzeti Intézet (NIDA) igazgatója egy chicagói idegtudományi konferencián beszélt arról, hogy a korábbitól jelentősen eltérő megközelítést alkalmaznának a jövőben: a függőség kezelése helyett inkább vakcinával előznék meg azt.

"Hatalmas mennyiségű kutatási és fejlesztési eredmény áll rendelkezésre a rákmegelőző és számos más rendellenesség elleni vakcinák területén, ezeket használhatnánk fel" - közölte Volkow.

Szeptember végén jelentette be a NIDA, hogy 10 millió dolláros pályázati támogatást ítélt oda a Nabi Biopharmaceuticals biotechnológiai cégnek a NicVAX elnevezésű, nikotinfüggés elleni vakcina klinikai próbáira. Volkow felidézte, hogy a támogatási döntés előtt meggyőződött arról, alapvetően másként működik a vakcina, mint a korábbi termékek, ám a befektetés ezen a ponton még mindenképpen kockázatot hordoz.

A kísérleti vakcina az immunrendszert arra készteti, hogy a nikotin ellen antitesteket állítson elő, megakadályozza a nikotin által kiváltott jutalmazó mechanizmus működését, és segít megelőzni a leszokni kívánó dohányosok visszaesését.

A döntéssel szinte egy időben került nyilvánosságra a Cytos Biotechnology és a svájci Novartis nikotinfüggés elleni vakcinájának legfrissebb - középső fázisú - kutatási eredménye. A tanulmány szerint megkérdőjelezhető a vakcina hatékonysága, ezért bár az elemzés még tart, sokan már lemondtak arról, hogy piacra kerülhet a termék.

A leszokást segítő szerek globális piaca 2016-ig várhatóan eléri a 4,6 milliárd dollárt, ezért Volkow szerint érdemes a kutatásra és fejlesztésre áldozni.

Hasonló elven működő védőoltással nem csak a nikotinfüggést, de más anyagoktól való függőséget is megelőzhetnének. A NIDA támogatta a kokainfüggés elleni vakcina próbáit is, melynek eredményét szeptemberben hozták nyilvánosságra: ez a függők 38 százalékánál megakadályozta a szokásos jó érzést, így segítve a leszokást.

Rovatok