Index Vakbarát Hírportál

Újra érezhetnek az amputáltak

2009. október 26., hétfő 16:50 | aznap frissítve

A modern művégtagok már nagyon hasonlítanak az eredetiekre, de a működésük még mindig elég egyszerű. Nem irányíthatók, és a páciens sem érez semmit. Egy új polimernek köszönhetően a művégtagok is életre kelhetnek.

Az amerikai plasztikai sebészek szövetségének Atlantában megtartott éves konferenciáján bemutattak egy áramvezető polimert, amellyel új idegsejtszálak növeszthetők. A PEDOT névre keresztelt anyag az első lépés ahhoz, hogy a végtagjukat elvesztett emberek irányítani tudják a protéziseiket.

Az amerikai védelmi minisztérium 5,5 millió dolláros támogatásával elvégzett kutatás egyik kísérletében a plasztikai sebészek sikeresen növesztettek idegszálakat PEDOT polimerrel. A poilmert különféle szerves és mesterséges anyagokkal együtt belerakták egy csőbe, majd az egészet beültették egy patkány lábába, ahol megsérült egy ideg. Új idegszálak nőttek, és végül átvették a sérült és működésképtelen idegek szerepét. Az új idegek által vezérelt izmok ismét elkezdtek működni.

Egy másik kísérletben a sebészek sejtekből készítettek egy kelyhet, amely a patkány lábában lévő sérült idegeket, valamint az azt körülvevő izmot és egyéb sejteket is körbevette. Az egészet bevonták a PEDOT polimerrel, és 114 nap után megnézték a kelyhet. Új izmot, vérereket és idegsejteket találtak benne, és elektromos jeleket érzékeltek, amikor megcsiklandozták a patkány mancsát. Magyarán az állat ismét képes volt érezni a korábban megsérült lábával.

Rovatok