Index Vakbarát Hírportál

Tengeri szörnyet találtak Nagy-Britanniában

2009. október 27., kedd 16:54 | aznap frissítve

Félelmetes tengeri szörny, a tengereket 150 millió évvel ezelőtt terrorizáló plioszaurusz megkövesedett koponyáját tárták fel Nagy-Britanniában.

A plioszauruszok tengeri hüllők voltak a jura és a kréta időszakokban. Rövid nyakuk és óriási, krokodilszerű fejük volt, erős állkapcsukban roppant nagy, borotvaéles fogak sorakoztak. Négy jellegzetes formájú, végtagokból kialakult uszonyuk volt, amelyek alkalmassá tették őket a mélyvízi életmódra.

Egy plioszaurusz alsó állkapcsára és a koponya felső részére egy helyi gyűjtő bukkant az úgynevezett Jurassic-partszakaszon, a Dorset és Devon keleti része között húzódó 150 kilométeres tengerparti sávban - írja a BBC hírportálja. A térségből korábban 185 millió évnyi földtörténeti múlt gazdag leletanyaga került elő.

Egyszerűen kipotyognak

„A gyűjtő szerencsés volt, akkor tartózkodott a helyszínen, amikor egy nagyobb szikladarab hasadt le" – mondta a leletről a partszakaszért felelős Richard Edmonds, Dorset-grófságbéli geológus. Mint kifejtette, a partszakasz igen gyorsan erodálódik, ami azt jelenti, hogy a kőzetben lévő fosszíliák egyszerűen kipotyognak a strandra.

A leletek alapján a koponyája 2,4 méter hosszú lehetett, az állat teste a feje búbjától a farka hegyéig 10-16 méter volt, tömege pedig elérhette a 7-12 tonnát. A szakemberek szerint a koponya a valaha fellelt legnagyobb plioszauruszé, azaz méltó vetélytársa annak a 15 méteres egyednek, amelynek megkövesedett maradványaira 2008-ban bukkantak a Spitzbergák közelében, valamint a Mexikóban 2002-ben felfedezett szörnynek.

A tudósok reményei szerint a plioszaurusz csontvázát is a Jurassic-partszakasz kőzete rejtheti, ám akár több évtizedbe is beletelhet, míg előkerül. „Nagyon mélyen, sok rétegnyi kőzet alatt lehet, így türelmesen ki kell várnunk, míg egy következő nagy földcsuszamlás a felszínre hozza" – nyilatkozta Edmonds.

Jó állapotban

A plioszarusz-koponyát még mindig kőzet borítja, ám így is látható, hogy igen jó állapotban maradt fenn. „A plioszaurusz-koponyák igen nagyok, ám általában nem ilyen robusztusak, vagyis többnyire összelapítva kerülnek elő. A mostani koponyalelet nem csak a mérete miatt fantasztikus, hanem azért is, mivel három dimenzióban vizsgálhatjuk meg" – emelte ki Richard Forres plioszaurusz-szakértő.

A kutatók a közeljövőben tanácskoznak arról, hogy miként lehet a legjobban preparálni a fosszíliát, amelynek vizsgálata nagyon sokat elárul az óceánok szörnyetegéről és a világról, amelyben egykor élt.

Rovatok