Index Vakbarát Hírportál

A repülőkutyák is ismerik az orális szexet

2009. október 30., péntek 13:30

Kínai tudósok megfigyelték, hogy egy repülőkutyafaj nőstényei párzás közben megnyalogatják a hímek péniszét. Egyelőre csak tippjeik vannak, mi az oka a viselkedésnek.

Min Tan, a Kínában található Kuangcsoui Entomológiai Intézet munkatársa kollégáival rövidorrú repülőkutyákat (Cynopterus sphinx) figyelt meg párzás közben. A kutatók harminc hím és harminc nőstény egyedet fogtak be a Délkelet-Ázsiában őshonos állatból, és végül húsz pár párzását sikerült meglesni. A tudósok a PLoS One nevű tudományos folyóiratban tették közzé a megfigyelések eredményét.

Eszerint a húsz pár közül tizennégynél fordult elő, hogy a nőstény párzás közben nyalogatta a hím péniszét. Mivel a repülőkutyák fejjel lefelé párosodnak, és a hím hátulról hatol a nősténybe (e pozitúra tudományos neve dorzoventrális kopuláció), ez az jelenti, hogy a nőstény felhajol, hogy meg tudja nyalni a péniszt. A hím eközben nem húzza ki pénisz hegyét a nőstényből. Az attrakció az alábbi videón megtekinthető.

Tan és kollégái azt is felismerték, hogy az orális izgatás megnöveli az aktus hosszát, átlagosan minden másodperc felláció hat másodperccel. A repülőkutyáknál szokatlan viselkedés okára azonban egyelőre csak tippjeik vannak. Elképzelésük szerint a nyalogatás oka lehet éppen az erekció időtartamának elnyújtása, a hosszabban tartó párosodás pedig a megtermékenyülés esélyének növelését szolgálhatja. De a kutatók azt sem zárják ki, hogy a nőstény a nemi úton terjedő betegségektől védi magát a nyálában levő baktérium- és gombaölő anyagokkal.

Az orális szex nem gyakori az állatvilágban, de nem is kuriózum, jellemzően főemlősöknél dokumentálják. A bonobóknál például megfigyelték a fellációt (bár náluk ez inkább játék, mint a szexuális aktus része), akárcsak az orángutánoknál. A gyűrűsfarkú maki hímje a nőstény nemi szervét nyalogatva állapítja meg, hogy a nőstény termékeny-e, párzás után pedig a saját péniszét tisztogatja le a nyelvével. Repülőkutyáknál sem az első esetben figyeltek meg ilyesmit: korábban a Livingstone-repülőkutya (Pteropus livingstonii) egyedeinél írtak le a fellációt párzás közben.

Rovatok