Index Vakbarát Hírportál

Ciprus saját macskafajtákat akar

2009. november 3., kedd 09:14

Ciprus lakói 9500 évvel ezelőtt elsőként háziasították a macskát. Az ország most nemzetközileg el akar ismertetni két bennszülött fajtát, a karcsú Afroditét és a kissé tömzsi Szent Helénát.

„Két igen ősi fajtáról van szó” – nyilatkozta Drita Sjekloca, a Ciprusi Macskatenyésztők Társaságának illetékese. A két külön macskafajtát kinézetük alapján sikerült megkülönböztetniük a többitől a ciprusi macskaimádóknak.

Afrodité magasabb, kecsesebb, és megjelenésének különös eleganciát kölcsönöznek hegyes végű fülei. A Szent Heléna fajta képviselői zömök testalkatúak, szélesebb a pofájuk, a koponyájuk, viszont rövidebb az orruk. Mindkét fajtát hosszú és félhosszú bundával egyaránt tenyésztik. A Szimerini című lap szerint a Ciprusi Macskatenyésztők Társasága DNS-tesztek alapján igyekszik majd bebizonyítani a két fajta egyedülálló voltát.

Ciprus szigetének lakói a világon elsőként háziasították a macskát. Erről tanúskodik a 2001-ben francia régészek által Sillurokamboszban, azaz a „Kutyák mezején” feltárt 9500 éves temetkezés, amelyben a gazda kedvenc macskájával együtt aludta örök álmát. A sírban egy nyolchónapos vadmacska volt, amely nagyobb volt, mint modern kori háziasított rokonai. E felfedezésig a tudósok úgy vélték, hogy az óegyiptomiak domesztikálták elsőként a macskát.

A macskák nem véletlenül kapták az Afrodité és a Szent Heléna nevet. A görög mitológia szerint a szerelem istennője, Afrodité Ciprus partjainak közelében emelkedett ki a tengerből, Szent Heléna pedig a IV. században érkezett a szigetre egy csónaknyi macskával, hogy megszabadítsa Ciprust a kígyóktól.

Rovatok