Index Vakbarát Hírportál

Megkopaszodtak a lipcsei állatkert medvéi

2009. november 4., szerda 10:45

Kopasz andoki medvék a lipcsei állatkert új sztárjai: Dolores és Lolita minden előzmény nélkül, hirtelen hullatták ki a szőrüket, senki nem érti, miért. Az orvosok szerint a kopaszság nem fenyegeti a költőien csúnya állatok életét, de fáznak, és a napon leég a bőrük.

Szinte egyik napról a másikra, minden különösebb előjel nélkül kihullott a szőre a lipcsei állatkert két andoki medvéjének, a 15 éves Doloresnek és a 11 éves Lolitának. Az állatorvosok értetlenül állnak a jelenség előtt, az állatok tüzetes vizsgálata ugyanis az égvilágon semmilyen rendellenességet nem mutatott azóta sem.

Tovább fokozza a kopaszodás rejtélyét, hogy csak a nőstény medvéket érintette, és nekik is csak a testükön hullott ki a szőr, a fejükön nem. Az állatok gondozói kapcsolatba léptek az összes állatkerttel, ahol andoki medvék laknak, de kiderült, hogy sehol nem tapasztaltak még ilyet, elvileg éppen mostanában kellene a könnyű nyári bundájukból vastag télit növeszteni, hogy átvészeljék a hideget. Az állatorvosok most genetikai okokat sejtenek a jelenség mögött.

Az andoki medve a nemzetközi természetvédelmi szervezeteknél a különösen veszélyeztetett fajok listáján szerepel, Dél-Amerika egyetlen őshonos medvéje, és a nevéhez hűen az Andokban él. Nagyon félénk, ezért nincsenek is igazán pontos adatok arról, hogy mekkora a populációja, a becslések 2400 és 20 ezer között mozognak. A kilencvenes évek óta a természetes élőhelye egyharmadával csökkent, és még ma is évi 3-6 százalékkal zsugorodik.

Az állatok gondozói és az orvosok szerint a kopaszság nem fenyegeti a medvék életét, csak kényelmetlenségeket okoz, a megszokott vastag, barna bundájuk nélkül fáznak, és a napfényhez nem szokott, érzékeny bőrük csúnya égési sérüléseket szerez napozás közben. A két kopasz medve hamar az állatkert szenzációja lett, egész Németországból jönnek a látogatók megnézni a bizarr külsejű állatokat.

Rovatok