Index Vakbarát Hírportál

Orosz atombombák adják az amerikai áram tizedét

2009. november 12., csütörtök 10:30 | aznap frissítve

A hidegháborúban felhalmozott fegyverek nukleáris töltetei adják az amerikai atomerőművek üzemanyagának nagy részét. Az energetikai ipar nagyjai reménykednek, hogy Obama és Medvegyev újabb leszerelési megállapodást ír alá, különben lassan át kell állni a bányákból kitermelt, sokkal drágább, és és kevésbé dús uránra.

Az Amerikában megtermelt elektromos áram 10 százalékát a hidegháborúban felhalmozott, majd azóta leszerelt orosz nukleáris fegyverekből származó radioaktív üzemanyagból termelik az amerikai atomerőművek - ­ írta meg a washingtoni Nuclear Energy Institute szervezet adataira hivatkozva a New York Times.

A tíz százalék elsőre talán nem tűnik olyan soknak, de valójában ez több, mint amennyit az összes amerikai vízierőmű, szél- és naperőmű, biomasszával, és geotermikus energiával dolgozó erőmű összesen termel. A Megatons to Megawatts nevű program keretében vásárolnak a leszerelt bombákból származó dúsított uránt az erőművek, általában 3-5 évre előre biztosítva a reaktoraik számára az üzemagyagot.

Amerikában ma 104 atomreaktor termel áramot, és az üzemanyaguk 45 százalékát egykori nukleáris fegyverekből szerzik. A fegyverek radioaktív anyagának beszerzésére 2013-ig él az orosz-amerikai szerződés, és az energetikai ipar szereplői már most aggódnak, hogy mi lesz, ha elfogynak a hidegháborúból maradt, még felhasználható bombák.

A legutóbbi orosz-amerikai leszerelési terv, a Strategic Arms Reduction Treaty decemberben jár le, és most mindenki abban bízik, hogy Obama rászolgál a Nobel-békedíjra, és sikerül tető alá hoznia Medvegyev orosz elnökkel az új megállapodást, ami 1500-ra csökkentené az éles nukleáris robbanófejek számát a két országban. Az amerikaiaknak jelenleg 2200, az oroszoknak 2800 atomfegyverük van.

Ha elfogynak az atombombák, az erőművek kénytelenek lesznek a HEU-2 (High Enriched Uranium-2) nevű üzemanyagra átállni. Ennek az urániumfajtának a bányászata jóval költségesebb, mint a már meglevő atomfegyverek beszerzése, ráadásul ebben az anyagban 5 százalék körüli az urán 235-ös radioaktív izotópjának az aránya, ami a fegyverekben 90 százalék körüli.

Ha tehát kifogynak a fegyverek, az atomerőművekben előállított áram ára hirtelen nagyot ugorhat. Az amerikai erőművek az energetikai minisztérium Savannah River létesítményében bíznak még, ami 2017-ben kezd dolgozni, és az amerikai arzenál leszerelt darabjaiból menti ki a plutóniumot, ami 50 millió háztartás éves fogyasztásával egyenértékű áram megtermelésére lesz elég.

Rovatok