Index Vakbarát Hírportál

Másfél millió forint kellene a megsüllyedt csillagvizsgáló felújítására

2009. november 17., kedd 17:00 | tizennégy éve frissítve

Megrepedtek a Szegedi Csillagvizsgáló falai és eltört a koszorú. Az épület még nem életveszélyes, de az obszervatóriumot működtető alapítványnak nincs 1,5 millió forintja a szükséges javítások elvégzéséhez.

Az 1991-ben épült Szegedi Csillagvizsgáló megsüllyedt, ezáltal a falak és a kupolát tartó oszlopok megrepedtek, írta meg a Szegedma.hu. A falakat összetartó koszorú eltört. Szatmáry Károly, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus Tanszékcsoport Kísérleti Fizikai Tanszékének egyetemi docense, a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány titkára elmondta, a süllyedésért az épület alatt húzódó szürkeagyag-réteg, a csapadékmentes nyár és a nem megfelelő alapozás a felelős.

“A nyáron a talajvíz a megszokott 60 centiméter helyett 290 centiméterre süllyedt. A vízhiányos szürkeagyag-réteg ilyen esetben akár tíz százalékot is veszthet térfogatából” – hallottuk a csillagásztól. Hozzátette: az épületet nem kellett életveszélyessé nyilvánítani, így péntek esténként fogadhatják az érdeklődőket. Szerencsére a több millió forint értékű távcső és tartóoszlopai nem rongálódtak meg.

Másfél millió forint kellene a megsüllyedt csillagvizsgáló felújítására

Az obszervatórium ilyen állapotban nem maradhat, hiszen az oktatás mellett nemzetközi szintű kutatások is folynak. Szatmáry Károly szerint leghamarabb tavasszal kezdhetik el a süllyedés megállítását. Ha az egyszerűbb megoldást választják, és cementiszapot pumpálnak az épület alatti talajba, az 1 millió 500 ezer forintba kerül. Ha mindezt műgyantával végzik el, akkor a költség a duplája. Valószínűsíthető, hogy az alapot is meg kell erősíteni, mert a kivitelezésnél nem az előírásnak megfelelő 2 méter 60 centire ástak.

A belső felújításoknál a Kísérleti Fizikai Tanszék jól felszerelt műhelyére támaszkodhatunk, és a megrepedt falakat acélszerkezetes összehúzással állítjuk helyre. Ezt megpróbáljuk önerőből megvalósítani” – mondta Szatmáry Károly.

Ugyanakkor Szatmáry Károly abban is bízik, hogy turisztikai pályázaton nyernek annyi pénzt, amely fedezné a felújítási költségek egy részét. Az obszervatórium Szeged egyik kiemelt turisztikai célpontja, ennek ellenére az alapítvány turisztikai fejlesztési támogatásban még nem részesült. A csillagvizsgáló évi 500 ezer forintból gazdálkodik, minderre úgy képes, hogy az egyetemi oktatók és hallgatók ellenszolgáltatás nélkül fogadják a vendégeket.

Rovatok