Index Vakbarát Hírportál

Egyre többet gyomirtóznak

2009. november 23., hétfő 12:02

A géntechnológia azt ígérte, hogy a forradalmi módszerrel alig lesz szükség irtószerekre. Egy friss jelentés szerint ennek éppen az ellenkezője igaz.

Tizenhárom évvel ezelőtt engedélyezték a génmódosított növények kereskedelmi célú termesztését, és azóta mintegy 145 millió kilogrammal nőtt a peszticidek felhasználása.

Charles Benbrooknak, az amerikai Organikus Központ kutatójának tanulmánya szerint ennek egyik oka, hogy rohamosan nőtt a gyomirtókkal szemben immúnis gyomnövények száma. Felmérése az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatain alapult.

Az érintett gazdálkodók természetesen még több vegyi anyaggal próbálják legyőzni a gyomokat, mondta a Der Standard című osztrák lapnak Werner Müller, a Global 2000 osztrák környezetvédelmi szervezet géntechnológiai szakértője. Kilátástalan küzdelmükben egyre brutálisabb eszközökhöz nyúlnak, például olyan őskövületnek tekinthető gyomirtókhoz, mint a parakvát, vagy a hírhedt 2,4-D, amelyet az amerikaiak a vietnami háborúban vettettek be Agent Orange néven.

Rovatok