Index Vakbarát Hírportál

Kihalás szélén egy bennszülött törzs

2009. december 2., szerda 12:15 | aznap frissítve

A járvány egy évtizede terjed, de a hatóságok nem tesznek semmit.

A kihalás szélére került Peruban egy bennszülött törzs a hepatitisz B-járvány miatt, jelentették be a törzsi vezetők és a perui egészségügyi hatóságok magyar idő szerint szerdán. Az Amazonas dzsungelében élő kandosi népcsoportnál 2000 óta terjed a járvány, de az egészségügyi hatóságok nem léptek közbe.

A kandosi törzs létszámát ma 2400-ra becsülik. A törzsfőnök, Venancio Ucama Simon egészségügyi szükségállapot kihirdetését kérte a hatóságoktól. Azzal érvelt, hogy a járvány nemcsak a kandosikat fenyegeti kihalással, hanem más környékbeli bennszülött törzseket is az észak-perui Datem del Maranon tartományban.

Nem sokkal Ucama nyilatkozata után az egészségügyi miniszter, Oscar Ugarte kihirdette a térségre az egészségügyi rendkívüli állapotot. "Garantáljuk a folyamatos emberi és anyagi erőforrást a betegség elleni védőoltási kampányhoz" - tette hozzá a miniszter.

Egy kandosi ápolónő, Gianina Lucana közlése szerint a hepatitisz B az 1990-es években bukkant fel a törzsben, amikor az Occidental Petroleum olajcég feltárást kezdett a dzsungelben a népcsoport élőhelyén. "Azelőtt nálunk nem volt ilyen betegség" - tette hozzá a nővér.

Nincsen megbízható statisztika arról, hogy hány kandosi betegedett meg májgyulladásban.

A hepatitisz B-t vírus okozza. A betegség májgyulladással, sárgasággal jár, de ritkán halálos. Viszont az idültté váló hepatitisz B májzsugorhoz vagy májrákhoz vezethet, amely nagyon rosszul reagál gyógyszeres kezelésre. A hepatitisz B védőoltással megelőzhető.

Rovatok