Index Vakbarát Hírportál

Kínában megháromszorozódott a H1N1 halottainak száma

2009. december 2., szerda 12:00

Kínában háromszorosára ugrott a világjárványos influenza halálos áldozatainak száma az óta, hogy a kormány pontosabb adatjelentést írt elő az orvosok számára. Előtte felvetődött a gyanú, hogy a haláleseteket eltussolják.

A pekingi egészségügyi minisztérium honlapján elhelyezett közlemény szerint a múlt hét végére 178-ra ugrott az újinfluenza halálos áldozatainak száma. Az előző országos adat még 53 volt.


A közlemény nem adott magyarázatot a hirtelen emelkedésre, de a minisztérium november 19-én rendelt el pontosabb adatközlést, miután egy tekintélyes szakember kétségbe vonta a hivatalos adatok helytállóságát.

A dokumentum hozzáteszi, hogy "a súlyos és halálos esetek száma továbbra is emelkedik. A járványhelyzet hazánkban továbbra is súlyos".

Az 1,3 milliárd lakosú Kínában több tízezer bizonyított fertőzést regisztráltak, de a hivatalos halálozási ráta jóval elmarad a sokkal kisebb országokhoz képest.

Novemberben a sajtóban kételyeink adott hangot a hivatalos adatokkal kapcsolatban Csong Nan-san kantoni orvosszakértő, aki a 2003-as SARS-járvány eltussolását leleplezte.

A SARS (súlyos akut légzési elégtelenség) esetében a kínai hatóságok kezdetben elhallgatták a járványt. Csak akkor vallottak színt, amikor a járvány már kezdett átterjedni a szomszédos országokra is.

Csong sajtónyilatkozata után jelent meg a pekingi egészségügyi minisztérium honlapján egy közlemény, amely szerint
"szigorúan tilos az A(H1N1)-es haláleseteket elleplezni, elhallgatni vagy késedelmesen jelenteni". A közlemény hozzátette, hogy az utasítás megszegőit felelősségre vonják.

A minisztériumi honlapra kedd este feltett friss statisztika szerint Kínában tavasz óta több mint 91 ezer bizonyított megbetegedést okozott a világjárványos influenza.

Rovatok