Index Vakbarát Hírportál

Mexikó kész nagy széndioxid-csökkentésre

2009. december 2., szerda 12:10 | aznap frissítve

A latin-amerikai ország hajlandó csökkenteni a környezetszennyezés mértékét, amennyiben ezt a nyugati államok megfinanszírozzák.

Mexikó 2050-ig 50 százalékkal csökkentené széndioxid-kibocsátását, ha ehhez nemzetközi segítséget kapna, jelentette be magyar idő szerint szerdán a környezetvédelmi miniszter, Juan Rafael Elvira Quesada. Mexikó ezt az álláspontot képviseli a Koppenhágában jövő héten kezdődő klímavédelmi világértekezleten.

Latin-Amerika második legnagyobb gazdasága (Brazília után) rövid távon, 2012-i kész 6-7 százalékkal visszafogni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ezt is csak akkor, ha megkapja hozzá a szükséges technikai és pénzügyi segítséget.

A mexikói miniszter ezeket a célkitűzéseket "önkéntes vállalásnak" nevezte. "Addig nem egyezhetünk bele semmilyen kötelező megoldásba, amíg a fejlett országok nem vállalnak jogi kötelezettséget" - tette hozzá a miniszter.

Mexikó 2007 óta évente 350-450 millió dollár külföldi segélyt kapott - nagyrészt az Egyesült Államoktól - környezetvédelemre, első sorban klmavédelemre.

A Koppenhágában december 7. és 18. között tartandó ENSZ-világértekezleten a 2012 utáni időszara kellene elfogadni új széndioxid-csökkentési megállapodást, mivel a kiotói jegyzőkönyv csak 2012-ig ír elő kötelezettségeket.

Rovatok