Index Vakbarát Hírportál

A mammográfia is növelheti a rákkockázatot

2009. december 3., csütörtök 08:12

A mammográfia és a mellkasröntgen során kapott kis sugárdózis is növelheti a mellrák kockázatát azoknál a fiatal nőknél, akik a betegségre való genetikai hajlammal születtek - közölték kedden holland kutatók.

Különösen a 30 év alatti, nagy családi kockázatot hordozó nőknek javasolják, hogy alternatív emlőszűrési módszert válasszanak a mammográfia helyett, például mágneses rezonanciás képalkotó eljárást, amelynél nem röntgensugárzást alkalmaznak. Utóbbi sem tökéletes diagnosztikus módszer, mert viszonylag gyakran ad ál-pozitív eredményt.

Jansen-van der Weide munkatársaival hat tanulmány adatait elemezte, melyekben összesen 12 ezer nagy kockázatú nő vett részt Európában és az Egyesült Államokban. A kutatók 8.500 olyan nőt találtak, akik már 20 éves koruk előtt részt vettek mammográfián vagy mellkasröntgenen, illetve legalább ötször voltak kis dózisú sugárzásnak kitéve szűrővizsgálatok alkalmával. Megállapították, hogy ebben a csoportban két és félszer nagyobb volt a mellrák kialakulásának valószínűsége, mint a többi, családilag szintén magas kockázatú nőnél.

A kutatási eredmények kizárólag a mellrákra vonatkozó genetikai hajlammal született nőkre vonatkoznak, ők azonban most nehéz döntés előtt állnak a szűrés tekintetében. Az Egyesült Államokban a múlt hónapban javasolta egy kormányzati tanácsadó testület, hogy a negyvenes éveikben járó nőknél ne végezzenek rutinszerűen mammográfiát. Az állásfoglalás ellentmond az évtizedek óta tartó kampánynak, amely 40 éves kor után emlőszűrésre buzdította az amerikai nőket.

A hollandiai Groningeni Egyetemi Orvosi Központ kutatói megállapításaikat az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság chicagói találkozóján ismertették.

Rovatok