Index Vakbarát Hírportál

Földméretű fehér törpék oxigén légkörrel

2009. december 3., csütörtök 16:55

A Sloan Digitális Égboltfelmérés adatait elemezve találtak rá a kutatók az érdekes, elméletileg megjósolt, de korábban még sohasem vizsgált objektumtípus két tagjára.

Bizonyára sokan gondolnak életre az oxigént tartalmazó légkör hallatán, azonban sajnos erre semmi esély: ezek a különleges égitestek nagytömegű csillagok maradványai, amelyek már elhasználták hidrogénből, héliumból és szénből álló üzemanyagkészletüket, írta meg a Hírek.csillagászat.hu.

Az elméleti modellek szerint a 7 és 10 naptömeg közötti anyagmennyiséggel bíró csillagok előtt életük végén két út áll: vagy az imént említett fúziós alapanyagok teljes elhasználásával egy oxigénben rendkívül gazdag maggá zsugorodnak, vagy neutroncsillaggá roppannak össze egy látványos égi tüzijáték, egy szupernóvarobbanás során.

A két frissen talált objektum, az SDSS 0922+2928 és az SDSS 1102+2054 jelű csillagok azért fontosak a modellek megerősítésében és pontosításában, mert az eddig ismert fehér törpék hidrogénből vagy héliumból álló külső burkai elfedték előlünk a magot.

A törpékre rátaláló csapatot vezető Boris Gänsicke (University of Warwick) szerint az ilyen nagy felszíni oxigénbőséget felmutató csillagoknak minden bizonnyal a csupasz oxigén-neon magját látjuk, emellett a két törpe valószínűleg osztályának legnagyobb tömegű előcsillagaival (progenitoraival) rendelkezett.

A jelenlegi modellek szerint az ilyen, oxigén-neon maggal bíró fehér törpéknek vastag, szénből álló külső rétegük van, ami megakadályozza a nagy mennyiségű oxigén felfelé történő diffúzióját. De a számítások arra is utalnak, hogy a szénréteg vastagsága egyre csökken, ahogyan egyre közelebb jutunk a progenítor tömegének felső korlátjához, ahol még képesek a csillagok fehér törpeként és nem szupernóvaként végezni.

A kutatási eredmények szerint a 400, illetve 220 fényévre lévő SDSS 0922+2928 és az SDSS 1102+2054 a mag összeomlását éppen csak elkerülő csillagok maradványai, ennek megfelelően a két törpe is - osztályához képest - nagyon nagy tömegű lehet, azonban a jelenleg rendelkezésre álló adatokból ezt nem tudjuk meghatározni.

Rovatok