Index Vakbarát Hírportál

Gondolattal irányította robotkarját

2009. december 3., csütörtök 09:35

Sikeresen csatlakoztattak robotkart egy amputált férfihoz, aki érzékelt a testével egyébként nem érintkező mesterséges végtaggal és gondolataival irányította azt - jelentette be szerdán római sajtótájékoztatóján egy olasz vezetésű uniós kutatócsapat.

A tudósok szerint az egy hónapig tartó kísérlet volt az első alkalom, amikor valaki összetett mozgások elvégzésére volt képes úgy, hogy elméje segítségével irányította az idegrendszeréhez kötött - bár ezúttal a testhez csak vezetékekkel csatlakozó - biomechanikus kart.

Tavaly ültettek be elektródákat a páciens karjába, aki autóbalesetben vesztette el bal kézfejét és alkarját. A protézist ezeken az elektródákon keresztül egy hónapja csatlakoztatták a férfihoz, de nem rögzítették közvetlenül az amputált csonkhoz.

Az újságíróknak videón mutatták be, amint a 26 éves Pierpaolo Petruzziello koncentrálva ad utasításokat a mellette elhelyezett karnak. A férfi elmondta, hogy csak összpontosítás kérdése az egész, könnyebben megy, ha úgy gondol rá, mintha saját kézfeje és alkarja lenne.

Az elektródákat és a robotkart egy hónapig tartották összeköttetésben, ezalatt Petruzziello megtanulta függetlenül mozgatni műujjait, ökölbe szorítani kézfejét, sőt tárgyakat is képes volt megfogni. A páciensből ezután eltávolított elektródákat jó állapotban találták a német Fraunhofer Intézet szakértői, akik kifejlesztették a kísérlethez.

A 2 millió eurós, öt évig tartó LifeHand projektet az Európai Unió finanszírozta.

Rovatok