Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták a tömegek űrhajóját

2009. december 8., kedd 11:20

Az oroszoknál jóval olcsóbban ad jóval kevesebb súlytalanságot Richard Branson, aki szerint rövidesen a szélesebb tömegek is megismerhetik az űrutazás élményét. Bemutatták a VSS Enterprise-t, ami másfél év múlva kezdheti meg a szolgálatot.

Az eddiginél jóval olcsóbban, már akár 200 ezer dollárért (36 millió forintért) is kipróbálhatják a súlytalanságot és megnézhetik a Földet az űrből a kalandvágyók a Virgin galaktikus járgányával - állítja a milliárdos Richard Branson, aki a kaliforniai Mojave sivatagban mutatta be új kereskedelmi űrhajóját. Az első utas várhatóan Branson és családja, illetve a jármű tervezője, Burt Rutan lesz másfél év múlva. Addig tesztelik az űrhajót.

Az űrjármű két, a szárnyaknál összekapcsolt részből áll. Az egyik a szállítóeszköz, a másik pedig maga az űrhajó.

A szállítót a milliárdos vállalkozó anyjáról Éva anyahajónak nevezték el, díszítésként pedig Branson-mama fiatalkori képmását festették rá. Az eszköz először 18 kilométeres magasságig repíti az űrhajót, majd leválik róla. A két pilóta által vezérelt és hat utas szállítására alkalmas űrkapszula ezután "bekapcsolja a rakétákat és 10 másodperc alatt 3200 kilométer per órás sebességre gyorsul" - mondta Richard Branson a francia hírügynökségnek. A jármű 110 kilométeres magasságba emeli az utasokat, akik ülésükbe szíjazva a kis ablakokon át megcsodálhatják a Földet, vagy kicsatolhatnak és kipróbálhatják, milyen a súlytalanság.

Háromszáz utas már előre megváltotta a jegyét a Virgin galaktikus űrhajójára - állítja a jegyet árusító utazási iroda vezetője. Pamela Hurley-Moser szerint a kereslet a gazdasági válság és a bizonytalan indulási időpont ellenére nagy. Az első kereskedelmi űrhajóra ugyanis jóval olcsóbb a jegy, mint amennyiért az orosz űrhajók felrepítik a kalandra vágyókat. Az űrturistáknak eddig 45 millió dollárt (több mint 8 milliárd forintot) kellett fizetniük, igaz, az oroszok nem pár percnyi, hanem több napnyi súlytalanságot adtak ennyiért.


A járművet, amelynek avató ünnepségén Kalifornia, illetve Új-Mexikó kormányzója, Arnold Schwarzenegger és Bill Richardson is részt vett, még 18 hónapon keresztül tesztelik. Az Új-Mexikóba tervezett kilövő-állomás várhatóan a jövő év közepére készül el.

Az űrhajót egyébként az a Burt Rutan tervezte, aki 1986-ban elkészítette a Voyager-t, a világ első olyan repülőjét, amely képes volt leszállás és újratankolás nélkül körberepülni a Földet.

Rovatok