Index Vakbarát Hírportál

Szélerőművekben erősít az EU

2009. december 8., kedd 11:55 | aznap frissítve

Jelentősen növelné a part menti szélfarmok számát kilenc EU-állam

Megállapodott kilenc Európai Uniós ország energiaügyi minisztere hétfőn Brüsszelben, hogy kiemelten fogják fejleszteni a part menti szélerőművek építését az Északi-tengeren és az Ír-tengeren. Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Luxembourg, Nagy-Britannia, Németország és Svédország miniszterei a megállapodással is üzentek a hétfőn, Koppenhágában kezdődött klímaváltozási csúcsértekezlet résztvevőinek. -közölte az AFP francia hírügynökség.

A belga szakminiszter, aki a tervet kezdeményezte, azt mondta, hogy a megállapodás nemcsak azoknak az országoknak az érdeke, amelyek a projektben részt vesznek, hanem az egész Európai Unióé a jövő energiaforrásai szempontjából. Lord Hunt, brit energiaügyi miniszter szerint az aláírók bárkivel készek együttműködni, hogy mindenki számára megújítható energiaforrásokat találjanak.
.
A megállapodás értelmében már 2010 elejére munkatervet kell készítenie a kijelölt szakértői csoportnak, amely koordinálja a part menti szélerőművek fejlesztését. A projekt egyébként része az EU elképzelésének, amely szerint 2020-ra legkevesebb 20 százalékkal kell csökkenteni a közösség területén a káros gázok kibocsátását. Jelenleg csaknem 30 part menti szélerőműfarm van Európában, jelesül Dániánál, Hollandiánál, Nagy-Britanniánál és Németországnál.

Rovatok