Index Vakbarát Hírportál

Húszperces vizsgálattal kimutatható a rák

2009. december 14., hétfő 11:20

Nanoanyagok segítik a rák kimutatását, illetve a rákos sejtek célzott, hatékony gyógyítását.

Nanoszenzorok használatával egyetlen vérteszttel, gyorsan azonosítható a rák, sőt a nanoanyag alkalmazása azt is lehetővé teszi, hogy a gyógyszert közvetlenül a megcélzott szervhez juttassák.

Az amerikai Yale Egyetemen kifejlesztettek technológiával a rákjelző biomarkerek egészen csekély mennyisége is kimutatható. A rákszűrés csak húsz percet vesz igénybe, és egészen kis adag vér elegendő hozzá. Az új módszer áttörést hozhat a rákdiagnosztikában, az orvosok egészen egyszerűen tesztelhetik a rákot vagy más betegséget megjósoló biomarkerek jelenlétét.

Az alkalmazott szűrőn gyakorlatilag fennakadnak a rákjelző biomarkerek, a vér több része pedig továbbáramlik. A biomarkerek jelenléte akár pikogrammos koncentrációban is mérhető. "Ez megfelel annak, mintha egy egész uszoda vizében oldanánk fel egy sószemcsét, majd annak koncentrációját pontosan megmérnénk" - közölték a kutatók.

Francia kutatók ezzel egyidőben arról számoltak be, hogy nanorészecskék segítségével szállítottak gyógyszereket célzottan az emberi testben. Kristályos, biológiailag lebomló anyagot használtak a gyógyszer tárolására, amelyből aztán a célszervben szabadultak ki a hatóanyag molekulái.

Rovatok