Index Vakbarát Hírportál

Ne csókold meg a békát!

2009. december 14., hétfő 01:31

Az Amerikai Állatorvosok Szövetsége közleményben hívta fel a figyelmet, hogy a békák szalmonellát terjeszthetnek. A Disney új rajzfilmje, A hercegnő és a béka miatt kellett figyelmeztetni a lakosságot.

Óva intett a békák csókolgatásától az Amerikai Állatorvosok Szövetsége, mert a kétéltűek a szalmonella kórokozóját hordozhatják.

Az intelemnek az ad aktualitást, hogy az amerikai mozikban jelenleg vetítik a Disney stúdió legújabb, A hercegnő és a béka című filmjét.

A békák, minden kétéltűhez és hüllőhöz hasonlóan szalmonellafertőzést okozhatnak embereknél – figyelmeztet közleményében az Amerikai Állatorvosok Szövetsége (AVMA).

„Figyelmeztetjük a nagyközönséget, hogy a kétéltűekkel való nem megfelelő megbánásmód, például ha megcsókolják őket, súlyos betegséget okozhat” – áll a közleményben.

A tisztiorvosi szolgálatok (CDC) jelentése szerint idén eddig a békák 48 szalmonellamegbetegedést okoztak 25 amerikai szövetségi államban.

A szalmonella olyan baktérium, amely súlyos bélfertőzést okoz az embereknél, és általában állati ürülékkel fertőzött élelmiszerek fogyasztása útján terjed.

Rovatok