Index Vakbarát Hírportál

Kókuszdióval védekeznek a polipok

2009. december 15., kedd 12:15

Ausztrál tudósok olyan polipfajt fedeztek fe, amely feldolgozza az óceánba pottyant kókuszdiókat, és a darabokat összeillesztve épít magának rejtekhelyet.

Viktória Múzeum kutatói szerint a Celebesz és Bali közelében élő polip az első ismert fajta, amely képes eszközöket gyűjteni későbbi használatra. Az eszközhasználatot korábban kognitív fejlettséghez kötötték, ami a tudósok szerint csak főemlősökre, egyéb emlősökre, madarakra és más gerincesekre korlátozódott.

Tudósok le is filmezték az Amphioctopus marginatus nevű polipok egyedeit, amint fél kókuszdiókat gyűjtenek a tengerfenéken. A puhatestű állatok ezt követően kiürítették a diót, majd testük rétegei közé rejtve akár 20 méterre is elcipelték a zsákmányt. Arra is képesek, hogy összeillesszék a két darabot, hogy azok még jobb rejteket alkossanak.


A melbourne-i intézet szakemberei 1998 és 2008 között végezték a megfigyeléseket, amelyek eredményeit a Current Biology című tudományos folyóiratban közölték kedden.

"Le voltam nyűgözve" - mondta Julian Finn kutatóbiológus. "Sok nyolckarú polipot láttam már, amely héjakban bújik el, de olyat még nem láttam, ami felkapja és körbeüget vele a tengerfenéken. Nehezemre esett megállni nevetés nélkül" - mesélte a kutató. A kókuszhéj ideális eszköz, nem nehéz és könnyű szállítani - tette hozzá Finn.

Rovatok