Index Vakbarát Hírportál

Agyimplantátummal beszél egy teljesen lebénult férfi

2009. december 16., szerda 12:19

Nagy reményekkel tekintenek az orvosok arra a beszédszintetizátorra, amely az agyi impulzusokat alakítja beszéddé. Az eszköz komoly segítséget nyújt a bezártságszindrómában szenvedő embereknek, akik teljesen a tudatuknál vannak, de egyetlen izmukat sem tudják mozgatni.

Egy teljesen lebénult ember három különböző magánhangzót tudott kimondani azzal a beszédszintetizátorral, amely egy agyi implantátummal irányítható. Ha megoldható, hogy az eszköz több agyi jelet tudjon hanggá alakítani, akkor forradalmasíthatja a bénult emberek kommunikációját.

Kés alatt

Elsőre drasztikusnak tűnhet az agyi implantátum behelyezése, hiszen igen komoly sebészeti beavatkozásról van szó, de ezeknek az embereknek ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy fel tudják venni a kapcsolatot a külvilággal, mondta Frank Günther, a bostoni egyetem munkatársa, aki a Neural Signals nevű cég közösen végzi a kutatást.

A teljesen lebénult emberek, mint az implantátummal próbálkozó 26 éves Eric Ramsey, még azokat az eszközöket sem tudják használni, amelyek szempillantásokat alakítanak át beszéddé. A fejen kívül elhelyezett érzékelők pedig olyan lassúak, mintha a billentyűzeten percenként csak két szót tudnánk begépelni.

A 16 évesen megbénult Ramsey agyában az elektródát azon a területen helyezték el, amely a hangképzésért felel. A kutatócsoport két évtized alatt fejlesztette ki azokat a modelleket, amelyek megjósolják, hogy beszéd közben miként aktiválódnak az idegsejtek. Ezek segítségével tudják az idegsejtek aktivitását hangokká alakítani.

A, B, C

Nem egyetlen idegsejt felel a "a" hangért, a helyzet ennél sokkal bonyolultabb, mondta Günther. Ramsey egy hangszóró segítségével, több hónapos munkával tudta beállítani a rendszert, hogy azt a hangot adja ki, amit ő éppen mondani akart.

Még így is nagyon messze van attól, hogy beszélni tudjon, hiszen három hang semmire nem elég. Günther azonban bizakodó, szerinte a műszaki fejlődés 3-5 éven belül lehetővé teszi, hogy az idegsejtek aktivitását rögtön szavakká alakítsák át.

Rovatok