Index Vakbarát Hírportál

Füst és láva az óceán fenekén

2009. december 18., péntek 16:50 | tizennégy éve frissítve

A világ legmélyebben lévő tengeri vulkánkitörését vette fel egy amerikai tengeralattjáró robot. A rendkívül szélsőséges környezet mikrobák és rákok élőhelye.

A Szamoától kétszáz kilométerrel délnyugatra lévő Mata vulkán kitörését vette filmre egy amerikai kutatócsoport. A nagyfelbontású kamerával felszerelt US Jason tengeralattjáró robotnak 1100 méter mélyre kellett leereszkednie.

Mikrobákat és rákokat is talált a kutatóeszköz a vulkán környékén a forró és savas vízben. A forró láva 1400 Celsius-fokosra hevíti a vizet, aminek  1,4 a pH-értéke a kibocsátott kéndioxid miatt.

A vulkán 9 kilométer hosszú és 3 kilométer széles. Közel van a tízezer méter mély Tongai-árokhoz, ahol a Csendes-óceáni-lemez bebukik az Ausztáliai-lemez alá. Ezen a környéken kerül vissza a kőzettömeg a forrongó magmába, és a megolvadt anyag gyakran megtalálja a felszín felé vezető utat.

A Jason három méterre megközelítette az aktív vulkánt, és a kamera előtt egy méter átmérőjű olvad lávabuborékok jöttek létre. Most először filmeztek le lávafolyamokat a mély tengerfenéken. A Jason sziklákat, forró vizet, mikrobákat és rákokat gyűjtött be, és vitt a felszínre.

Rovatok