Index Vakbarát Hírportál

2700 milliárd tizedesjegyig számolták ki a pi értékét

2010. január 6., szerda 16:06

123 milliárd tizedesértékkel tovább számolta ki a pi szám értékét, vagyis a kör kerületének és átmérőjének hányadosát az eddigi legpontosabb eredménynél egy brit matematikus.

Fabrice Bellard közel 2,7 billió, vagyis 2700 milliárd tizedesig haladt a számítással, ráadásul úgy, hogy olcsóbban produkálta az eredményt, mint a korábbi rekordszámítás, amit tavaly érték el Japánban, 2,6 billió tizedesig. Az eredményhez a japánok kétezerszer gyorsabban működő és több ezerszer drágább szuperszámítógépet használtak, mint most Bellard, aki pusztán egy asztali számítógépet vett igénybe.

A 2,7 milliárd tizedes pontosságú hányados terjedelmességét segíthet felfogni az a számítás, mely szerint, ha másodpercenként egy számjegye jelenik meg a törtnek előttünk, akkor 49 ezer évig nézhetjük a számot. Bellardot nem a pi értékének pontosítása érdekli, hanem az algoritmus, amellyel pontosabban ki lehet számolni, és nem csak a pit – nyilatkozta a BBC-nek a matematikus.

A pit Ludolph van Ceulen holland matematikus és hadmérnök kezdte pontosítani a XVI. században. Előbb 20, majd 36 tizedesjegyig haladt a hányadossal. Bő 400 év kellett a legfrissebb, 2,7 billió tizedes eredményhez. A minél pontosabb pi-értéket egyebek mellett számítógépek ellenőrzéséhez használják: ha a gép nem működik tökéletesen, a hányados valamelyik - vagy több - számjegye nem stimmel, és így hamar megmutatkozik a hiba.

A pi értékét az iskolai matematikai feladatoknál  3,14-gyel szokás számolni, a tört első húsz számjegye egyébként 3.14159265358979323846.

Rovatok