Index Vakbarát Hírportál

Kicsi a sugárterhelés a reptéri átvilágításnál

2010. január 7., csütörtök 16:06

Igen kicsi a sugárzási kockázata a repülőterek biztonságának növelése érdekében alkalmazott, teljes testet átvilágító készülékeknek, és nem valószínű, hogy növeli az egyéni rákkockázatot - adták hírül amerikai szakértők.

Brit, holland és kanadai repülőterek a detroiti járaton karácsonykor történt terrorkísérlet után jelentették be, hogy teljes testet átvilágító szkennereket helyeznek üzembe. Az Egyesült Államokban ezt megelőzően - a szeptember 11-i merénylet után - 40 hasonló készüléket teszteltek.

Az átvilágító berendezésnek két típusa van, az egyik milliméteres hullámhosszúságú sugárral, a másik röntgensugárral dolgozik. Mindkettő alkalmas arra, hogy a ruhák alá lásson, és szokatlan tárgyakat azonosítsanak vele. Az első típusú készülék rádióhullámok segítségével alkot háromdimenziós képet a testről.

A másik eszköz sugárzási szintje is jóval az egyén számára kockázatosnak ítélt érték alatt van, mondta el James Thrall, a bostoni Massachusetts General Hospital vezető radiológusa. "A sugárterhelés extrém alacsony, és a használt röntgensugár energiája is nagyon-nagyon kicsi" - tette hozzá. Az orvosi alkalmazással ellentétben ugyanis itt nem szükséges, hogy áthatoljon a testen a sugárzás, ezért energiája olyan kicsi, hogy szó szerint visszaverődik a bőrről.

Az átvilágítással kapott sugárdózis mintegy 0,1 mikrosievert, míg egy mellkasröntgen 100 mikrosievert, egy CT-felvétel pedig 10 ezer mikrosievert sugárterhelést okoz. Számítások szerint a biztonsági átvilágítással kapott sugárdózis kétperces repülőúttal egyenértékű sugárterhelést jelent az emberi szervezetnek.

Rovatok